PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU (CROSBI ID 370933)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Bogdanović, Tanja
Marković, Ksenija
hrvatski
PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU
Cilj disertacije bio je utvrditi senzorske (sirova i kuhana riba), fizikalne (pH, dielektricna svojstva) i kemijske (prosjecni kemijski sastav, TVB-N, TMA-N, biogeni amini, TBK-indeks) promjene parametara kvalitete uzoraka cijelih bukava iz slobodnog ulova (BD) i bukava oko kaveza tune (BK) tijekom pohrane na ledu. Posebno su razvijene sheme metode indeksa kvalitete za BD i BK uzorke, a maksimalno vrijeme pohrane na ledu odre_eno je modificiranim Torry-evim shemama i iznosilo je 17 dana za BK uzorke te 12 dana za BD uzorke. Tocnost procjene vremena skladištenja QIM metodom za BD uzorke iznosila je 1, 2 dana, a za BK uzorke 1, 4 dana. Istražene skupine bukava statisticki su se znacajno razlikovale u vecini odre_enih parametara kvalitete, osim za indeks kvalitete (QI), Torry-evu sumu bodova, udjel proteina, udjel kadaverina i TBK-indeks. Ispitivani parametri kvalitete (pH, TVB-N, TMA-N, TBK-indeks, dielektricna svojstva, putrescin, kadaverin, tiramin, indeks biogenih amina) pokazali su statisticki znacajnu korelaciju sa senzorskom procjenom i vremenom skladištenja.
Boops boops; Indeks kvalitete; Parametri kvalitete; Maksimalno vrijeme pohrane
nije evidentirano
engleski
ASSESSMENT OF QUALITY PARAMETERS OF ADRIATIC BOGUE (Boops boops) DURING STORAGE ON ICE
nije evidentirano
Boops boops; Quality index; Quality parameters; Maximum ice storage time;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
176
21.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb