Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU (CROSBI ID 370933)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Bogdanović, Tanja PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bogdanović, Tanja

Marković, Ksenija

hrvatski

PROCJENA PARAMETARA KVALITETE JADRANSKE BUKVE (Boops boops) TIJEKOM POHRANE NA LEDU

Cilj disertacije bio je utvrditi senzorske (sirova i kuhana riba), fizikalne (pH, dielektricna svojstva) i kemijske (prosjecni kemijski sastav, TVB-N, TMA-N, biogeni amini, TBK-indeks) promjene parametara kvalitete uzoraka cijelih bukava iz slobodnog ulova (BD) i bukava oko kaveza tune (BK) tijekom pohrane na ledu. Posebno su razvijene sheme metode indeksa kvalitete za BD i BK uzorke, a maksimalno vrijeme pohrane na ledu odre_eno je modificiranim Torry-evim shemama i iznosilo je 17 dana za BK uzorke te 12 dana za BD uzorke. Tocnost procjene vremena skladištenja QIM metodom za BD uzorke iznosila je 1, 2 dana, a za BK uzorke 1, 4 dana. Istražene skupine bukava statisticki su se znacajno razlikovale u vecini odre_enih parametara kvalitete, osim za indeks kvalitete (QI), Torry-evu sumu bodova, udjel proteina, udjel kadaverina i TBK-indeks. Ispitivani parametri kvalitete (pH, TVB-N, TMA-N, TBK-indeks, dielektricna svojstva, putrescin, kadaverin, tiramin, indeks biogenih amina) pokazali su statisticki znacajnu korelaciju sa senzorskom procjenom i vremenom skladištenja.

Boops boops; Indeks kvalitete; Parametri kvalitete; Maksimalno vrijeme pohrane

nije evidentirano

engleski

ASSESSMENT OF QUALITY PARAMETERS OF ADRIATIC BOGUE (Boops boops) DURING STORAGE ON ICE

nije evidentirano

Boops boops; Quality index; Quality parameters; Maximum ice storage time;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

176

21.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija