Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sustav za upravljanje promjenama u informacijskim sustavima temeljen na taksonomiji (CROSBI ID 370917)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Matijašević, Boris Sustav za upravljanje promjenama u informacijskim sustavima temeljen na taksonomiji / Baranović, Mirta (mentor); Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, . 2011

Podaci o odgovornosti

Matijašević, Boris

Baranović, Mirta

hrvatski

Sustav za upravljanje promjenama u informacijskim sustavima temeljen na taksonomiji

Rizik promjene povećan je u zastarjelim informacijskim sustavima s degeneriranom arhitekturom u je kojima programski kôd, dokumentacija i stvarne potrebe dionika nisu više u skladu. Situacija je time gora ukoliko nisu dostupni originalni razvojni programeri i korisnici pa je izgubljeno znanje o tome kako bi sustav trebao raditi i koji su razlozi načina njegove implementacije, što trošak i uspjeh promjene čini nepredvidivim. Čak i kod sustava kod koji se nije dogodila degeneracija arhitekture i znanje o sustavu nije izgubljeno, može biti teško odrediti utjecaj promjene ukoliko promjena nije lokalnog karaktera i utječe na više drugih podsustava i sustava. Karakterizacija promjene softverskog sustava može pomoći da se na sistematičan način opiše promjena i time pomoći upravljanju promjenom. Stoga je analizirana znanstvena i stručna literatura koja se bavi promjenom softverskih sustava, arhitekturom i svojstvima kvalitete kako bi se pronašao skup svojstava promjene softvera. Kao rezultat te analize odabrana je taksonomija SACCS kao temelj informacijskog sustava za upravljanje promjenom koji bi trebao omogućiti smanjenje troškova i povećanje kvalitete promjene. Analizirani su postojeći alati za upravljanje promjenom i zaključeno da svi imaju mogućnosti prilagodbe i da ih je moguće iskoristiti za izgradnju sustava za upravljanje promjenom temeljenog na odabranoj taksonomiji SACCS. Kako bi se implementirao sustav za upravljanje promjenom temeljen na taksonomiji napravljena je prilagodba u odabranom sustavu za upravljanje promjenama Jira. Napravljene su prilagodbe radnog toka, prilagođenih polja, sheme ovlasti i sheme obavješćivanja koje omogućavaju da razvojni programeri daju svoje procjene utjecaja promjene na sustav. Kasnije je temeljem izvještaja o danim procjenama moguće donositi odluke o upravljanju promjenom. Pošto je cilj sustava smanjenje troškova, kao alternativa relativno skupoj prilagodbi sustava za upravljanje predmeta/zahtjeva Jira, sustav za upravljanje promjenom temeljen na taksonomiji implementiran je korištenjem alata za izgradnju internetskih stranica i kolaboraciju Confluence i dodatka za izgradnju anketa.

Promjena softvera; Evolucija softvera; Taksonomija promjene softvera; Sustav za upravljanje promjenama; SACCS (Software architecture change characterization scheme)

nije evidentirano

engleski

Information System Change Control System Based on Taxonomy

nije evidentirano

• Software change; Software evolution; Taxonomy of software change; Change management system. SACCS (Software architecture change characterization scheme)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

89

15.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagreb

Povezanost rada

Računarstvo