Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE (CROSBI ID 370873)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kolaček, Matea TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kolaček, Matea

Marković, Ksenija

hrvatski

TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE

Senzorski analitičari pomoću testova razlika utvrđuju da li se dva proizvoda razlikuju jedan od drugoga ili ne. U testove razlika ubrajaju se: upoređenje u paru, duo-trio test, test u trokutu, dupli standard, A-ne-A, kao i rjeđe korišteni ABX i testovi sortiranja. Tehnike analize podataka za ove testove opisane su kao binomna, χ-kvadratna, z-, i beta-binomna distribucija. Uvidom u znanstvenu literaturu, vidljivo je da se raspravlja o utjecaju statističke snage u senzorskim testovima, o potrebi za ponavljanjem u senzorskim testovima razlika te analizi tih podataka. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti spoznaje o testovima razlika u senzorskoj procjeni hrane, kao i neke uobičajene probleme koji nastaju iz interpretacije rezultata senzorskih testova razlika.

Senzorska procjena; Testovi razlika; Analiza podataka

nije evidentirano

engleski

DISCRIMINATION TESTS IN SENSORY EVALUATION OF FOOD

nije evidentirano

sensory evaluation; discrimination tests; data analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija