TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE (CROSBI ID 370873)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kolaček, Matea
Marković, Ksenija
hrvatski
TESTOVI RAZLIKA U SENZORSKOJ PROCJENI HRANE
Senzorski analitičari pomoću testova razlika utvrđuju da li se dva proizvoda razlikuju jedan od drugoga ili ne. U testove razlika ubrajaju se: upoređenje u paru, duo-trio test, test u trokutu, dupli standard, A-ne-A, kao i rjeđe korišteni ABX i testovi sortiranja. Tehnike analize podataka za ove testove opisane su kao binomna, χ-kvadratna, z-, i beta-binomna distribucija. Uvidom u znanstvenu literaturu, vidljivo je da se raspravlja o utjecaju statističke snage u senzorskim testovima, o potrebi za ponavljanjem u senzorskim testovima razlika te analizi tih podataka. Svrha ovog rada bila je, pregledom znanstvene literature, iznijeti spoznaje o testovima razlika u senzorskoj procjeni hrane, kao i neke uobičajene probleme koji nastaju iz interpretacije rezultata senzorskih testova razlika.
Senzorska procjena; Testovi razlika; Analiza podataka
nije evidentirano
engleski
DISCRIMINATION TESTS IN SENSORY EVALUATION OF FOOD
nije evidentirano
sensory evaluation; discrimination tests; data analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb