Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA (CROSBI ID 370871)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bogdanović, Željka ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Bogdanović, Željka

Marković, Ksenija

hrvatski

ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA

U ovom radu analizirano je 20 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije Varaždinske županije. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 114, 476 do 352, 571 mg GAE/kg meda, udio ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 806 do 9, 167 mg QE/100 g meda, antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom i izražena kao IC50 u rasponu od 10, 184 do 51, 565 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 149, 491 do 431, 421 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 840), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 911), kao i između rezultata dobivenih DPPH i FRAP metodom (r=0, 822).

Med; Fenoli; Flavonoidi; DPPH; FRAP

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY

nije evidentirano

honey; phenols; flavonoids; DPPH; FRAP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

19.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija