ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA (CROSBI ID 370871)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bogdanović, Željka
Marković, Ksenija
hrvatski
ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST CVJETNOG MEDA
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka cvjetnog meda hrvatskog podrijetla, iz 2 regije Varaždinske županije. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 114, 476 do 352, 571 mg GAE/kg meda, udio ukupnih flavonoida u rasponu od 2, 806 do 9, 167 mg QE/100 g meda, antioksidacijska aktivnost određena DPPH metodom i izražena kao IC50 u rasponu od 10, 184 do 51, 565 mg/mL, te antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 149, 491 do 431, 421 μM Fe (II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 840), te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 911), kao i između rezultata dobivenih DPPH i FRAP metodom (r=0, 822).
Med; Fenoli; Flavonoidi; DPPH; FRAP
nije evidentirano
engleski
ANTIOXIDANT ACTIVITY OF FLORAL HONEY
nije evidentirano
honey; phenols; flavonoids; DPPH; FRAP
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb