UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 370864)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Karas, Irena
Vahčić, Nada
hrvatski
UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 38, 17 do 113, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 10, 29 do 14, 08 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 38, 76 do 134, 18 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 5, 07 do 62, 73 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8440) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 981), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8755).
Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP
nije evidentirano
engleski
TOTAL PHENOLICS AND FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY
nije evidentirano
antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb