Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA (CROSBI ID 370864)

Ocjenski rad | diplomski rad

Karas, Irena UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Karas, Irena

Vahčić, Nada

hrvatski

UKUPNI FENOLI I FLAVONOIDI TE ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST BAGREMOVOG MEDA

U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda hrvatskog podrijetla, iz 4 regije s varaždinskog područja. Određen je udio ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, udio ukupnih flavonoida koristeći aluminijev klorid, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Udio ukupnih fenola kretao se u rasponu od 38, 17 do 113, 44 mg GAE/kg meda, ukupnih flavonoida u rasponu od 10, 29 do 14, 08 mg QE/100 g meda, „radical scavenging“ aktivnost, izražena kao IC50, u rasponu od 38, 76 do 134, 18 mg/mL, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost u rasponu od 5, 07 do 62, 73 μM Fe(II) 10 %-tne otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r = 0, 8440) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r = 0, 981), kao i između rezultata dobivenih FRAP i DPPH metodom (r = 0, 8755).

Antioksidacijska aktivnost; DPPH; Fenoli; Flavonoidi; FRAP

nije evidentirano

engleski

TOTAL PHENOLICS AND FLAVONOIDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF ACACIA HONEY

nije evidentirano

antioxidant activity; DPPH; flavonoids; FRAP; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

19.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija