Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 566445

MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST KREMASTIH I NEKREMASTIH SLASTIČARSKIH PROIZVODA


Petrović, Ivanka
MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST KREMASTIH I NEKREMASTIH SLASTIČARSKIH PROIZVODA 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
MIKROBIOLOŠKA ISPRAVNOST KREMASTIH I NEKREMASTIH SLASTIČARSKIH PROIZVODA
(MICROBIOLOGICAL QUALITY OF CREAM-FILLED AND NONCREAM-FILLED CONFECTIONERY PRODUCTS)

Autori
Petrović, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2011

Stranica
110

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
Kremasti i nekremasti slastičarski proizvodi; mikrobiološka čistoća; mikrobiološka ispravnost
(Cream-filled and noncream-filled confectionery products; microbiological cleanliness; microbiological quality)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je istražiti mikrobiološku ispravnost kremastih i nekremastih slastičarskih proizvoda na području Požeško-slavonske županije u razdoblju od ožujka do kolovoza 2005. godine, rezultate dobivene u proljetnim mjesecima usporediti sa rezultatima dobivenim u ljetnim mjesecima, te dobivene rezultate usporediti sa rezultatima iz nekih europskih zemalja. Istraživanje mikrobiološke ispravnosti kremastih i nekremastih slastičarskih proizvoda provedeno je prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 125/03 i NN 32/04), a istraživanje mikrobiološke čistoće slastičarnica provedeno je prema Pravilniku o normativima mikrobiološke čistoće i metodama njenog odredivanja (NN 46/94). U proljetnim mjesecima propisane standarde nije zadovoljilo 33, 3% kremastih slastičarskih proizvoda i 10, 53% nekremastih slastičarskih proizvoda, a u ljetnim mjesecima propisane standarde nije zadovoljilo 38, 8% kremastih slastičarskih proizvoda i 31, 69% nekremastih slastičarskih proizvoda. Rezultati istraživanja pokazali su da je mikrobiološka ispravnost slastičarskih proizvoda u skladu s godišnjim dobom, a također i s mikrobiološkom čistoćom objekata u kojima su istraživane namirnice proizvedene, čuvane i stavljane u promet. Usporedba rezultata istraživanja mikrobiološke ispravnosti slastičarskih proizvoda prema standardima Republike Hrvatske i europskim standardima dala je veći broj nezadovoljavajućih rezultata prema standardima Republike Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Frane Delaš, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivanka Petrović, (37014)