Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565398

Vretenca-priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja


Matija Franković, Tomislav Bogdanović
Vretenca-priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja, Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2009 (prirucnik)


Naslov
Vretenca-priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja
(Dragonflies-handbok for inventory and monitoring)

Autori
Matija Franković, Tomislav Bogdanović

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Državni zavod za zaštitu prirode

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
43

ISBN
978-953-7169-71-8

Ključne riječi
vretenca; zaštita prirode; inventarizacija; praćenje stanja
(dragonflies; nature protection; inventory; monitoring)

Sažetak
Ugrožavanje staništa ugrožava i vrste koje se u njima razvijaju i žive. Istraživanja europskih vretenaca u posljednim desetljećima, pokazuje znakovito nazadovanje u brojnosti populacija i suzivanje granica njihove rasprostranjenosti. Neke vrste vretenaca potpuno su nestale s pojedinih područja. Takve promjene u ekosustavima, potaknute neodrživim razvojem, zasigurno su glavna, najrasprostranjenija i najopasnija prijetnja prirodi. Vodeni ekosustavi, toliko bitni za život vretenaca, često stradavaju zbog isušivanja pojedinih područja i njihova pretvaranja u obradive površine, kao i zbog svih drugih hidromelioracijskih radova koji su usko povezani sa snizivanjem razine podzemnih voda. Onečišćivanje teškim kovinama i uporaba sve većeg broja različitih pesticida, o čijim dugoročnim djelovanjima znamo malo, znatno utječu na sve ekosustave. Problem pojačane eutrofikacije, uzrokovane dotjecanjem velikih količina fosfata i nitrata iz prirodnog i umjetnog gnojiva s poljodjeljskih površina, nekontrolirano ispuštanje nepročišćenih fekalnih i kemijskih otpadnih voda iz naseljenih područja i industrijskih pogona u vodotokove, zakiseljivanje sumpornim oksidima iz industrije i prometa, kiselinsko taloženje u vodama stajaćicama, kao i termalno onečišćenje voda (konvencionalno i nuklearno) najjače ugrožavaju europske vodene ekosustave. Krčenje šuma i erozija tla, nekontrolirano odlaganje svih vrsta krutog otpada, gradnja izletišta i rekreacijskih središta, gradnja prometnica, akumulacijskih jezera i hidroelektrana, ogoljivanje obala i jačanje riječnog i jezerskog prometa sve su češći narušavatelji i onih do sada očuvanijih dijelova prirode. Jedna je od posebnosti u ugrožavanju vodenih staništa u Hrvatskoj i ubrzano prirodno zaraštanje zbog napuštanja tradicionalnog načina življenja. Ovaj priručnik opisuje temeljne podatke o biologiji vretenaca, prikupljanju podataka na terenu, određivanju vrsta, te bilježenju podataka svima koji na bio koji način sudjeluju ili žele sudjelovati u očuvanju prirode i vrsta, a prije svega vretenaca i njihovih staništa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
285-1193080-2151 - Entomofauna Kopačkog rita (Enrih Merdić, )

Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Tomislav Bogdanović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Matija Franković, Tomislav Bogdanović
Vretenca-priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja, Zagreb: Državni zavod za zaštitu prirode, 2009 (prirucnik)
Matija Franković, T. (2009) Vretenca-priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja. Zagreb, Državni zavod za zaštitu prirode.
@book{book, author = {Matija Frankovi\'{c}, T.}, year = {2009}, pages = {43}, keywords = {dragonflies, nature protection, inventory, monitoring}, isbn = {978-953-7169-71-8}, title = {Dragonflies-handbok for inventory and monitoring}, keyword = {dragonflies, nature protection, inventory, monitoring}, publisher = {Dr\v{z}avni zavod za za\v{s}titu prirode}, publisherplace = {Zagreb} }