Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 565270

Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu


Habschied, Kristina; Šarkanj, Bojan; Klapec, Tomislav
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 27-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 565270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu
(Relationship between mycotoxins and β-glucans in barley)

Autori
Habschied, Kristina ; Šarkanj, Bojan ; Klapec, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 27-28

ISBN
978-953-6331-99-4

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
mikotoksini; Fusarium graminearum; β-glukani; ječam
(mycotoxins; Fusarium graminearum; β-glucans; barley)

Sažetak
Najčešća plijesan koja se javlja na žitaricama uzgojenim na području Republike Hrvatske je Fusarium graminearum. Ona producira širok spektar mikotoksina, uključujući zearalenon i trihotecene. Vrlo često se javljaju i u obliku tzv. „maskiranih“ mikotoksina, koji su povezani s različitim spojevima (šećeri, acetat, sulfat, aminokiseline, itd.) u konjugate iz kojih se mogu osloboditi tijekom probave. β-glukani su polisaharidi koji se prirodno javljaju u staničnoj stijenci žitarica, naročito ječma i raži. Ustanovljeno je da β-glukani usporavaju rast plijesni i vežu mikotoksine, što će biti detaljnije ispitano ovim istraživanjem. Različite sorte ječma će biti umjetno inficirane s plijesni F. graminearum. Ječam će bit podvrgnut procesu slađenja te će se mikotoksini određivati u početnom ječmu, zelenom sladu i gotovom sladu. Odredit će se slobodni i odabrani maskirani mikotoksini prije i nakon tretmana enzimima koji hidroliziraju konjugate. Očekivani rezultat je negativna korelacija između koncentracije mikotoksina i udjela β-glukana u ječmu i produktima slađenja. Rezultati bi mogli biti temelj razvoja kultivara ječma s većom količinom β-glukana koji bi suprimirali nakupljanje mikotoksina u zrnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS - )
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Krstanović, Vinko, MZOS - )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Habschied, Kristina; Šarkanj, Bojan; Klapec, Tomislav
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 27-28 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
Habschied, K., Šarkanj, B. & Klapec, T. (2011) Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu. U: Kralik, G. (ur.)Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka.
@article{article, editor = {Kralik, G.}, year = {2011}, pages = {27-28}, keywords = {mycotoxins, Fusarium graminearum, β-glucans, barley}, isbn = {978-953-6331-99-4}, title = {Relationship between mycotoxins and β-glucans in barley}, keyword = {mycotoxins, Fusarium graminearum, β-glucans, barley}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font