Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu (CROSBI ID 583799)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Habschied, Kristina ; Šarkanj, Bojan ; Klapec, Tomislav
hrvatski
Veza između mikotoksina i β-glukana u ječmu
Najčešća plijesan koja se javlja na žitaricama uzgojenim na području Republike Hrvatske je Fusarium graminearum. Ona producira širok spektar mikotoksina, uključujući zearalenon i trihotecene. Vrlo često se javljaju i u obliku tzv. „maskiranih“ mikotoksina, koji su povezani s različitim spojevima (šećeri, acetat, sulfat, aminokiseline, itd.) u konjugate iz kojih se mogu osloboditi tijekom probave. β-glukani su polisaharidi koji se prirodno javljaju u staničnoj stijenci žitarica, naročito ječma i raži. Ustanovljeno je da β-glukani usporavaju rast plijesni i vežu mikotoksine, što će biti detaljnije ispitano ovim istraživanjem. Različite sorte ječma će biti umjetno inficirane s plijesni F. graminearum. Ječam će bit podvrgnut procesu slađenja te će se mikotoksini određivati u početnom ječmu, zelenom sladu i gotovom sladu. Odredit će se slobodni i odabrani maskirani mikotoksini prije i nakon tretmana enzimima koji hidroliziraju konjugate. Očekivani rezultat je negativna korelacija između koncentracije mikotoksina i udjela β-glukana u ječmu i produktima slađenja. Rezultati bi mogli biti temelj razvoja kultivara ječma s većom količinom β-glukana koji bi suprimirali nakupljanje mikotoksina u zrnu.
mikotoksini; Fusarium graminearum; β-glukani; ječam
nije evidentirano
engleski
Relationship between mycotoxins and β-glucans in barley
nije evidentirano
mycotoxins; Fusarium graminearum; β-glucans; barley
nije evidentirano
Podaci o prilogu
27-28.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane, Zbornik sažetaka
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-99-4
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2011-13.12.2011
Osijek, Hrvatska