Izrada novih tipova namaza na osnovi svježeg sira i vrhnja (CROSBI ID 370708)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Ivana
Hardi, Jovica
Kuleš, Anđa
hrvatski
Izrada novih tipova namaza na osnovi svježeg sira i vrhnja
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje namaza koji su proizvedeni u laboratorijskim uvjetima. Na osnovi 6 razlicitih normativa izradeni su sirni namazi na bazi svježeg sira i vrhnja, te niza odabranih dodataka sušenog povrca, zacina i ribe. Senzorsko ocjenjivanje namaza proveo je panel koji se sastojao od 14 ocjenjivaca. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanje sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocjenjivana svojstva su: okus, miris, naknadni okus u ustima, konzistencija i sinereza. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, namazi na bazi svježeg sira i vrhnja mogu se svrstati u skupinu proizvoda vrhunske kakvoce.
svježi sir; vrhnje; namazi; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Production of new types of milk layers based on fresh cheese and milk cream
Processing parameters of different milk layers produced in laboratory conditions were described in this work. Milk layers were prepared on the 6 normative bases; as mixture of fresh cheese and sour cream, with or without certain additives. Sensory evaluation of prepared layers was conducted using a 20 pondered points method. 14 sensory analysts evaluated prepared milk layers. Taste,smell, odour, consistency and syneresis were appreciated. Based on overall sensory results, produced milk layers, with or without additives, were evaluated as excellent products.
fresh cheese; milk cream; layers; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
14.07.2011.
obranjeno
109:141999
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek