Proizvodnja novog tipa Feta sira (CROSBI ID 370706)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gvozdanović, Andrea
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Proizvodnja novog tipa Feta sira
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje Feta sira s probioticima koja je proizvedena u laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mlijecnih proizvoda, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Proces proizvodnje pracen je od sirovog mlijeka do konacne izrade Feta sira, koja se proizvodi na osnovi proizvodnje grckog tradicionalnog Feta sira s izuzetkom korišenja kravljeg sira. Senzorsko ocjenjivanje proveo je panel koji se sastojao od deset analiticara. Ocjenjivanje je provedeno metodom bodovanja sustavom od 20 ponderiranih bodova. Ocijenjena su svojstva: okus, miris, tekstura i naknadni okus u ustima te izgled presjeka. Na osnovi ukupnih rezultata senzorskog ocjenjivanja, Feta sir s probioticima pripada skupini proizvoda vrhunske kakvoce.
kravlje mlijeko; Feta sir; probiotici; senzorsko ocjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Production of a new brand of Feta cheese
The paper describes in detail all of the production parameters for the Feta cheese with probiotics, produced in the Laboratory of dairy technology on Faculty of Food Technology Osijek. The production process was monitored from the fresh milk to the final product of Feta cheese, produced on the basis of the traditional Greek Feta cheese production, with an exception of cow milk usage. Sensory evaluation was conducted by a panel consisted of ten analysts, using a 20 points scoring system. Characteristics of taste, smell, texture, additional flavour in the mouth and the appearance of cross cut through cheese. Based on the overall results of sensory evaluation, Feta cheese with probiotics belongs to a group of superior quality products.
cow`s milk; Feta cheese; probiotics; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
16.02.2011.
obranjeno
109:567837
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek