Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina (CROSBI ID 370704)

Ocjenski rad | diplomski rad

Berger, Natalia Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Berger, Natalia

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Proizvodnja polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaždina

U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje tri vrste polutvrdih sireva na obiteljskom gospodarstvu Berger iz Varaţdina. Cilj rada bio je utvrditi fizikalno–kemijska svojstva sireva nakon 4, 10 i 30 dana zrenja. Senzorsko ocjenjivanje sireva provedeno je s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova. Rezultati ocjenjivanja iskazali su visoke ocjene odabranih senzorskih parametara. Fizikalno-kemijske analize su pokazale da su sirevi bili izvanredne i ujednačene kakvoće, bez obzira na to što nema nikakvih pisanih naputaka za proizvodnju na obiteljskom gospodarstvu. UtvrĎeno je da je proizvodnja domaćih polutvrdih sireva od kravljeg mlijeka vrlo jednostavna i brza, uz visoke prinose, bez uporabe skupog pribora, sloţene tehnologije i postupaka. Na osnovi provedenih analiza, sirevi su svrstani prema udjelu vode i udjelu mliječne masti u suhoj tvari u odgovarajuću kategoriju prema Pravilniku. Dobiveni rezultati pokazali su da proizvedeni sirevi spadaju u skupinu polutvrdih masnih sireva.

polutvrdi sir; obiteljsko gospodarstvo; senzorska svojstva; fizikalno-kemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Production of semi hard cheese at Berger husbandry in Varaždin

Production parameters of three types of semi-hard cheeses made on Berger husbandry are presented in this work. The aim of the study was to determine the physico-chemical parameters of produced cheeses after 4, 10 and 30 days of maturation. Sensory evaluation was performed by 10 panelists according to 20 pondered points method. The results of sensory and physico-chemical evaluations suggest high quality of produced cheeses. Furthermore, it has been fortified that cheese production process was simple and quick, besides with high cheese yields. Obtained results show that produced cheeses belong to group of full-fat semi-hard cheese, according to official Croatian regulation book.

semi-hard cheese; family farming; sensory properties; physico-chemical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

16.07.2010.

obranjeno

109:958536

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice