Prebiotički učinak meda i antagonizam probiotičke bakterije Lactobacillus casei prema Listeria monocytogenes tijekom čuvanja fermentiranih mlijeka (CROSBI ID 370700)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Presečan, Senka
Hardi, Jovica
Lučan, Mirela
hrvatski
Prebiotički učinak meda i antagonizam probiotičke bakterije Lactobacillus casei prema Listeria monocytogenes tijekom čuvanja fermentiranih mlijeka
U radu je istražen utjecaj probiotickih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda u udjelima od 2% i 5% prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Lactobacillus casei. Pracena je promjena aktivne kiselosti, titracijske kiselosti, te promjena broja probiotickih bakterija nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), te tijekom 21 dana cuvanja. Utvrden je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka. Pri tome je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog meda. Probioticki napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jaci inhibitorni ucinak u usporedbi s probiotickim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski ucinak jace bio izražen kod udjela meda od 5%.
kravlje; kozje i sojino mlijeko; Lactobacillus casei; med; Listeria monocytogenes; inhibicija
nije evidentirano
engleski
Prebiotic effect of honey and antagonistic effect of Lactobacillus casei against Listeria monocytogenes during storage of fermented milks
Antagonistic effect of fermented cow's, goat's and soy milk with addition of acacia and chestnut honey (2 and 5%) against pathogen Listeria monocytogenes was examined. Milk was fermented by the use of Lactobacillus casei. Changes in pH values, titrable acidity and viable cells number were measured after 25 hours of fermentation, as well as during 21 days of storage. Addition of honey positively influenced on fermentation rate in cow's, goat's and soy milk. Chestnut honey stronger influenced to enhance of fermentation rate than chestnut honey. Probiotic beverage produced from goat’s milk with acacia honey strongly inhibited the growth of Listeria monocytogenes compared with these of cow’s and soy milk. Inhibitory potential was better expressed in the case of 5% of chestnut honey addition.
cow’s; goat’s and soy milk; Lactobacillus casei; acacia and chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition of the pathogen growth
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
06.10.2010.
obranjeno
109:593910
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek