Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća (CROSBI ID 769889)

Druge vrste radova | rukopis

Muraj, Aleksandra Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća // Izdavač: Institut za etnologiju i folkloristiku. 2011.

Podaci o odgovornosti

Muraj, Aleksandra

hrvatski

Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća

U knjizi se opisuje jedan od aspekata uobičajenog života stanovnika Zagreba: običaji uz pojedine blagdane kao i neke od praksi provođenja slobodnog vremena. Odabrana su ona javna slavlja i priredbe u kojima je sudjelovala većina predstavnika različitih društvenih slojeva. Vremensko je težište na opisu pojava iz prva dva desetljeća 20. st. (1900-1920). No gdjegod je to bilo moguće, osvrnulo se i na zbivanja u prethodnim razdobljima kako bi se spoznalo koje su od suvremenih blagdanskih pojava nastavak dubokih višestoljetnih tradicija, a koje su stvorene i prakticirale se u novom dobu. Pritom se uzimalo u obzir i postanak te slavljenje pojedinih blagdana u širem europskom kontekstu. Premda su zbivanja locirana u (topografski) prostor ondašnjega Zagreba, nije se zanemarilo ni blagdanske tradicije ruralnoga stanovništva neposredne zagrebačke okolice, zbog mogućnosti uočavanja procesa uzajamnih interakcija između grada i sela. U uvodnom dijelu knjige čitatelje se upoznaje sa višestrukim značenjem pojma blagdana, a zatim se ukratko predstavlja tadašnju zagrebačku sredinu s nekim od obilježja ondašnjega načina života njezinih stanovnika. U nastavku slijedi opis slavljenja blagdana, razvrstanih u deset tema redoslijedom tijeka kalendarske godine, i to većinom u izmjeničnom ritmu svjetovnih i crkvenih svetkovina. Pažnja je usto posvećena i (plesnim) zabavama, koje su u rečeno doba bile osobito omiljenim oblikom razonode svih društvenih skupina. U opreci spram redovitih, svakogodišnjih blagdana, u slavljenju kojih je sudjelovala šira zajednica, u posljednjem poglavlju razmotrene su prigode kojima su se obilježavali i slavili neki prijelomni događaji u životu pojedin(a)ca. Sadržaj: O značenju blagdana i njihovu istraživanju ; O Zagrebu i Zagrepčanima početkom 20. stoljeća ; Poklade ; Uskrs ; Prvi svibnja ; Tijelovo ; Dječji dan i dječji blagdan ; Hodočašća i proštenja: Zavjetna procesija na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana ; Zavjetna procesija na blagdan sv. Florijana ; Hodočašće sv. Franji Ksaverskom ; Proštenje kod sv. Jakova na Medvednici ; Proštenje kod sv. Ane u Samoboru ; Hodočašće Majci Božjoj Remetskoj ; Hodočašće u Mariju Bistricu ; Proštenja na Jurjevo, Duhove, Ivanje, Petrovo i Pavlovo, Rokovo te Miholje ; Štovanje Majke Božje Kamenitih vrata ; Markovo, Margaretinje, Kraljevo - veliki godišnji sajmovi ; Svi sveti i Dušni dan ; Nikolinje ; Božić, Nova Godina, Sv. tri kralja ; Zabave i pučke veselice ; Slavlja u čast pojedin(a)ca: Obljetnice mature ; Promocije na sveučilištu ; Jubileji rada ; Oko udaje i ženidbe. Napomena: knjiga je u tisku (30. 11. 2011.)

blagdani; zabave; Zagreb

nije evidentirano

engleski

Zagreb holiday atmosphere. Festivities, manifestations, parties at the begining of the 20th century

nije evidentirano

holidays; manifestation; Zagreb

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izdavač: Institut za etnologiju i folkloristiku

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Etnologija i antropologija