Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564828

Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća


Muraj, Aleksandra
Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća, 2011. (rukopis).


CROSBI ID: 564828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća
(Zagreb holiday atmosphere. Festivities, manifestations, parties at the begining of the 20th century)

Autori
Muraj, Aleksandra

Izvornik
Izdavač: Institut za etnologiju i folkloristiku

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, rukopis

Godina
2011

Ključne riječi
blagdani; zabave; Zagreb
(holidays; manifestation; Zagreb)

Sažetak
U knjizi se opisuje jedan od aspekata uobičajenog života stanovnika Zagreba: običaji uz pojedine blagdane kao i neke od praksi provođenja slobodnog vremena. Odabrana su ona javna slavlja i priredbe u kojima je sudjelovala većina predstavnika različitih društvenih slojeva. Vremensko je težište na opisu pojava iz prva dva desetljeća 20. st. (1900-1920). No gdjegod je to bilo moguće, osvrnulo se i na zbivanja u prethodnim razdobljima kako bi se spoznalo koje su od suvremenih blagdanskih pojava nastavak dubokih višestoljetnih tradicija, a koje su stvorene i prakticirale se u novom dobu. Pritom se uzimalo u obzir i postanak te slavljenje pojedinih blagdana u širem europskom kontekstu. Premda su zbivanja locirana u (topografski) prostor ondašnjega Zagreba, nije se zanemarilo ni blagdanske tradicije ruralnoga stanovništva neposredne zagrebačke okolice, zbog mogućnosti uočavanja procesa uzajamnih interakcija između grada i sela. U uvodnom dijelu knjige čitatelje se upoznaje sa višestrukim značenjem pojma blagdana, a zatim se ukratko predstavlja tadašnju zagrebačku sredinu s nekim od obilježja ondašnjega načina života njezinih stanovnika. U nastavku slijedi opis slavljenja blagdana, razvrstanih u deset tema redoslijedom tijeka kalendarske godine, i to većinom u izmjeničnom ritmu svjetovnih i crkvenih svetkovina. Pažnja je usto posvećena i (plesnim) zabavama, koje su u rečeno doba bile osobito omiljenim oblikom razonode svih društvenih skupina. U opreci spram redovitih, svakogodišnjih blagdana, u slavljenju kojih je sudjelovala šira zajednica, u posljednjem poglavlju razmotrene su prigode kojima su se obilježavali i slavili neki prijelomni događaji u životu pojedin(a)ca. Sadržaj: O značenju blagdana i njihovu istraživanju ; O Zagrebu i Zagrepčanima početkom 20. stoljeća ; Poklade ; Uskrs ; Prvi svibnja ; Tijelovo ; Dječji dan i dječji blagdan ; Hodočašća i proštenja: Zavjetna procesija na blagdan sv. Fabijana i Sebastijana ; Zavjetna procesija na blagdan sv. Florijana ; Hodočašće sv. Franji Ksaverskom ; Proštenje kod sv. Jakova na Medvednici ; Proštenje kod sv. Ane u Samoboru ; Hodočašće Majci Božjoj Remetskoj ; Hodočašće u Mariju Bistricu ; Proštenja na Jurjevo, Duhove, Ivanje, Petrovo i Pavlovo, Rokovo te Miholje ; Štovanje Majke Božje Kamenitih vrata ; Markovo, Margaretinje, Kraljevo - veliki godišnji sajmovi ; Svi sveti i Dušni dan ; Nikolinje ; Božić, Nova Godina, Sv. tri kralja ; Zabave i pučke veselice ; Slavlja u čast pojedin(a)ca: Obljetnice mature ; Promocije na sveučilištu ; Jubileji rada ; Oko udaje i ženidbe. Napomena: knjiga je u tisku (30. 11. 2011.)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
189-1890668-3141 - Tradicijska kultura, globalizacija i lokalne prakse (Vitez, Zorica, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Muraj (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Muraj, Aleksandra
Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća, 2011. (rukopis).
Muraj, A. (2011) Zagrebačka blagdanska ozračja. Slavlja, priredbe, zabave početkom 20. stoljeća. Izdavač: Institut za etnologiju i folkloristiku. Rukopis.
@unknown{unknown, author = {Muraj, A.}, year = {2011}, keywords = {holidays, manifestation, Zagreb}, title = {Zagreb holiday atmosphere. Festivities, manifestations, parties at the begining of the 20th century}, keyword = {holidays, manifestation, Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font