Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564775

Analiza primjene trigeneracijskog sustava na primjeru novinske tiskare


Delač, Boris; Pavković, Branimir; Prelec, Zmagoslav
Analiza primjene trigeneracijskog sustava na primjeru novinske tiskare // Proceedings 2nd International Natural Gas, Heat and Water Conference / Tonković, Zlatko ; Klarić, Štefanija ; Somolanji, Marija ; Stojšić, Josip (ur.).
Osijek, 2011. str. 17-1 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza primjene trigeneracijskog sustava na primjeru novinske tiskare
(Analysis of CCHP System Application for a Newspaper Printing Office – a Case Study)

Autori
Delač, Boris ; Pavković, Branimir ; Prelec, Zmagoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings 2nd International Natural Gas, Heat and Water Conference / Tonković, Zlatko ; Klarić, Štefanija ; Somolanji, Marija ; Stojšić, Josip - Osijek, 2011, 17-1

ISBN
978-953-6048-64-9

Skup
2nd International Natural Gas, Heat and Water Conference

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 28-30.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Simulacija; Apsorpcijski rashladni uređaji; Kompresijski rashladni uređaji; Dizalice topline; Prirodni plin
(Simulation; Apsorption chiller; Compression chiller; Heat pump; Natural gas)

Sažetak
U radu je predstavljena analiza sustava građevine pogonjenih električnom energijom ili prirodnim plinom na primjeru tiskare u Rijeci. Analiza uključuje primjenu plinskih kotlova, kompresijskih rashladnih uređaja i dizalica topline, apsorpcijskih rashladnih uređaja te sustava za istovremenu proizvodnju rashladne, ogrjevne i električne energije pogonjenih plinskom turbinom. Provedena je simulacija satnih vrijednosti potrošnje energije objekta i utvrđeno da odgovara izmjerenim vrijednostima. Profil godišnje potrošnje električne energije dobiven je i usvojen temeljem cjelogodišnjeg praćenja potrošnje električne energije. Detaljno su razmotrene tri varijante sustava. U prvoj varijanti analizirana je primjena plinskog kotla za grijanje te kompresijskog rashladnog uređaja za hlađenje uz kupnju električne energije iz elektrodistribucijske mreže. U drugoj varijanti analizirana je primjena kompresijske dizalice topline za grijanje i hlađenje, plinskog kotla za dopunsko grijanje, uz kupnju električne energije iz elektrodistribucijske mreže. U trećoj varijanti analizirana je primjena trigeneracijskog sustava koji se sastoji od kompresijske dizalice topline za grijanje i hlađenje, apsorpcijskog rashladnog uređaja također za hlađenje i generatora električne energije pogonjenog mikro turbinom. Pokazalo se da je što se godišnjih troškova pogona tiče, drugi sustav najpovoljniji, a temeljem spoznaja o troškovima gradnje sustava može se reći i da je sustav najpovoljniji što se tiče ukupnih troškova. Pokazano je da treći, trigeneracijski sustav nije najpovoljniji niti s gledišta potrošnje primarne energije, što ukazuje na potrebu da se preispita uvriježeno stajalište o potrebi poticanja korištenja kogeneracijskih i trigeneracijskih sustava za grijanje, hlađenje i opskrbu objekata električnom energijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Branimir Pavković, )

Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka