Utjecaj stadija razvoja crvene djeteline na razgradljivost u buragu (CROSBI ID 370627)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukušić, Matija
Perčulija, Goran
hrvatski
Utjecaj stadija razvoja crvene djeteline na razgradljivost u buragu
Cilj ovog rada je istražiti utjecaj različitih fitofenoloških stadija zrelosti crvene djeteline smjese na kemijski sastav, efektivnu razgradljivost i dinamiku razgradnje suhe tvari. Razgradljivost suhe tvari utvrđena je in sacco tehnikom na četiri fistulirane ovce Charolais pasmine, a uzorci su inkubirani u buragu ovaca u trajanju od 3, 6, 12, 24, 48 i 72 sata. Rezultati razgradljivosti suhe tvari pokazuju da postoji signifikantna razlika (P<0.01) između razgradljivosti suhe tvari crvene djeteline različitih rokova košnje, kako po periodima inkubacije tako i u efektivnoj razgradljivosti. Na temelju rezultata istraživanja utjecaja stadija razvoja tratine na kemijski sastav i in sacco razgradljivost silaža može se zaključiti da odgađanje roka košnje crvene djeteline rezultira porastom sadržaja suhe tvari i smanjenjem sadržaja sirovih proteina i razgradljivosti suhe tvari crvene djeteline.
crvena djetelina; in sacco razgradljivost
nije evidentirano
engleski
Influence of maturity of red clover on the degradability in the rumen
nije evidentirano
red clover; in sacco degradability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
15.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb