Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 564729

Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom


Brezovečki, Andreja
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 564729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom
(Feeding cows Charolais breed apple pomace)

Autori
Brezovečki, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2011

Stranica
35

Mentor
Perčulija, Goran

Ključne riječi
jabučna komina; aroma citrus-komorača; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
(apple pomace; citrus fennel aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle)

Sažetak
Jabučna komina kao nus proizvod u proizvodnji jabučnog octa, vina ili soka predstavlja krmivo koje je do sada nedovoljno istraženo, a predstavlja krmivo koje može zamijeniti do 1/3 obroka u hranidbi preživača naročito za hranidbu goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu krava tele. Kao krmivo s visokim sadržajem ME, niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana predstavlja krmivo na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Marina Vranić, )
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Josip Leto, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Perčulija (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Brezovečki, Andreja
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Brezovečki, A. (2011) 'Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezove\v{c}ki, A.}, year = {2011}, pages = {35}, keywords = {apple pomace, citrus fennel aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle}, title = {Feeding cows Charolais breed apple pomace}, keyword = {apple pomace, citrus fennel aroma, intake, dry cow feeding, Charolais cattle}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font