Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom (CROSBI ID 370625)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brezovečki, Andreja
Perčulija, Goran
hrvatski
Hranidba krava Charolais pasmine jabučnom kominom
Jabučna komina kao nus proizvod u proizvodnji jabučnog octa, vina ili soka predstavlja krmivo koje je do sada nedovoljno istraženo, a predstavlja krmivo koje može zamijeniti do 1/3 obroka u hranidbi preživača naročito za hranidbu goveda u porastu i/ili krava mesnih/kombiniranih pasmina držanih u sustavu krava tele. Kao krmivo s visokim sadržajem ME, niskim sadržajem proteina i srednjom količinom vlakana predstavlja krmivo na razini lošeg energetskog koncentrata ili osrednjeg sijena. Cilj pokusa bio je utvrditi dnevnu konzumaciju jabučne komine u ad libitum hranidbi krava u suhostaju držanih u sustavu "krava tele", te mogućnost povećanja konzumacije dodatkom arome citrus-komorača. Pokus je trajao 30 dana i postavljen je po latinskom kvadratu kao povratni pokus s dva tretmana, s dvije grupe krava u pokusu i dva perioda u trajanju po 15 dana (5 dana pred pokusni period i 10 dana pokusni period). Rezultati pokusa pokazuju da ne postoji statistički opravdana razlika u konzumaciji svježe jabučne komine bez arome i s aromom (27, 5 kg i 26, 9 kg dnevno po kravi respektivno), kao ni u konzumaciji suhe tvari (4, 84 i 4, 61 kg respektivno) (P>0, 05). Primjena arome citrus-komorača povoljno je utjecala na smanjenje varijabilnosti dnevne konzumacije.
jabučna komina; aroma citrus-komorača; konzumacija; hranidba u suhostaju; Charolais goveda
nije evidentirano
engleski
Feeding cows Charolais breed apple pomace
nije evidentirano
apple pomace; citrus fennel aroma; intake; dry cow feeding; Charolais cattle
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
20.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb