Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses (CROSBI ID 370608)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majhen, Mario Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses / Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Majhen, Mario

Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka

engleski

Procedure with meat by-products during and after meat processing poultry slaughterhouses

U postupku približavanja RH Europskoj uniji u potpunosti su prihvaćena načela EZ Direktive 1774/2002 kojom se nalaže stroga kontrola provođenja pravilnog i higijenskog postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla. U svezi s tim definirane su visoko, srednje i nisko rizične kategorije nusproizvoda životinjskog podrijetla, te zadane metode uporabe sukladno kategorizaciji otpada. Sve veće količine otpada životinjskog podrijetla u svijetu u direktnoj su vezi s potrošnjom mesa i mesnih prerađevina. U RH se bilježi konstantan rast nusproizvoda životinjskog podrijetla, pa je tako u 2008. godini prikupljeno i obrađeno 80.000 tona. RH ima samo jedan po kapacitetu veći objekt otvorenog tipa za toplinsku obradu nusproizvoda prve, druge i treće kategoriju koji u cijelosti zadovoljava naše potrebe. U navedenom pogonu toplinskom obradom nastaju mesnokoštano brašno i tehnička mast. Mesnokoštano brašno prve kategorije se spaljuje, dok se ono od druge i treće kategorije može koristiti kao gnojivo. Alkalna hidroliza i anaerobna fermentacija su metode koje su danas uz pomoć moderne tehnologije dospjele na jednu veću razinu sa stanovišta očuvanja okoliša uz maksimalno iskorištavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla (bioplin, biognojivo). Svjesnom brigom o nusproizvodima životinjskog podrijetla, pa tako i onima od peradi, te njihovom daljnjom preradom u kafileriji, bitno se utječe na okoliš, sprečava širenje i prenošenje bolesti kod domaćih i divljih životinja koje se pak koriste za našu prehranu te u konačnici sve skupa rezultira zdravljem ljudi.

meat by-products

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

08.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano