Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama (CROSBI ID 180540)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vinko, Ivana ; Božanić, Rajka ; Golem, Željka ; Kesner-Koren, Inga ; Mahnet, Stjepan Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama // Mljekarstvo, 61 (2011), 2; 161-167

Podaci o odgovornosti

Vinko, Ivana ; Božanić, Rajka ; Golem, Željka ; Kesner-Koren, Inga ; Mahnet, Stjepan

hrvatski

Promjena udjela laktoze nakon fermentacije mlijeka različitim mikrobnim kulturama

Cilj ovog istraživanja bio je pratiti promjene udjela laktoze i promjene kiselosti u mlijeku prije fermentacije te u fermentiranim mliječnim proizvodima koji su čuvani 1 i 28 dana u hladnjaku na 8 °C. Istraživanje je obuhvatilo 5 različitih uzoraka: jogurt, jogurt sa povećanim udjelom laktoze, bifido mlijeko, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Udjel laktoze određivan je enzimskom metodom. Rezultati su pokazali da termofilne kulture tijekom fermentacije konvertiraju znatno više laktoze u mliječnu kiselinu (oko 30 %), u odnosu na mezofilne kulture (16-20 %). Probiotička kultura vrste Bifidobacterium treba znatno dulje vrijeme prilagodbe za fermentaciju laktoze u mlijeku, a konvertirala je najmanji udio laktoze (svega 15 % nakon prvog dana čuvanja uzoraka, a nakon 28 dana oko 19 %).

laktoza; fermentacija; enzimska metoda; mliječna kiselina; fermentirani mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Change of lactose content after milk fermentation using various microbial cultures

nije evidentirano

lactose; fermentation; enzymatic method; lactic acid; fermented milk products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61 (2)

2011.

161-167

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Indeksiranost