Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom (CROSBI ID 370449)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marković, Iva Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom / Slavica, Anita (mentor); Slavica, Anita (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Marković, Iva

Slavica, Anita

Slavica, Anita

hrvatski

Jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline iz kukuruzne krupice u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupkom

Amilolitička bakterija mliječne kiseline Lactobacillus amylovorus DSM 20531T provodi simultanu saharifikaciju škroba iz kukuruzne krupice i fermentaciju jednostavnijih ugljikohidrata do mliječne kiseline tijekom uzgoja u suspenziji kukuruzne krupice (SSF/(s)ssf) u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB-u). SSF/(s)ssf je proveden šaržnim, pritočnim i polukontinuiranim postupcima pri relativno niskim temperaturama (20-35oC) i pH vrijednostima hranjive podloge (6-3). Definiran je utjecaj brzine okretanja HRCB-a (n) na promjene optičke gustoće i pH vrijednosti suspenzije kao i na promjene koncentracije: suhe tvari biomase, proteina, ukupnih ugljikohidrata, amiloze, reducirajućih šećera (RS) i mliječne kiseline uzduž bioreaktora (LHRCB). Utvrđeno je da se pri n od 10 min-1 čestice suspenzije tj. sirovina/supstrat neravnomjerno raspoređuju uzduž HRCB-a. Hidroliza škroba s pomoću L. amylovorus DSM 20531T odvija se od samog početka bioprocesa u HRCB-u i udio RS, glukoze i/ili maltoze, u ukupnoj koncentraciji ugljikohidrata iznosi između 25% i 28% tijekom uzgoja šaržnim postupkom, pritočnim postupkom i polukontinuiranim postupkom u odabranim uvjetima. Tijekom SSF/(s)ssf-a provedenog trima postupcima bakterija proizvodi oba stereoizomera, D-(-)- i L-(+)-mliječnu kiselinu, u omjeru 0, 30 : 0, 70. Maksimalna koncentracija proizvedene mliječne kiseline od 8, 3 g L-1 postignuta je nakon 118 h uzgoja šaržnim postupkom na izlazu iz HRCB-a, što daje vrijednost YP/S od 0, 16 g mliječne kiseline g-1 ukupnih ugljikohidrata ili 0, 76 g mliječne kiseline g-1 RS tj. fermentabilnih šećera.

simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); simultana hidroliza i fermentacija (polu-)čvrstih sirovina/supstrata ((s)ssf); Lactobacillus amylovorus; horizontalni rotirajući cijevni bioreaktor (HRCB); različiti postupci proizvodnje mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

Single step production of lactic acid from corn grits in horizontal rotating tubular bioreactor in batch, fed-batch and semicontinuous process

nije evidentirano

simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); simultaneous hydrolysis and fermentation of (semi-)solid raw materials/substrates ((s)ssf); Lactobacillus amylovorus; horizontal rotating tubular bioreactor (HRTB); different types of lactic acid production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

100

28.11.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija