Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 563293

Kodiranje Križevaca - sveprisutno računarstvo u primjeni


Dundović, Andrej; Haban, Ivona; Belani, Hrvoje
Kodiranje Križevaca - sveprisutno računarstvo u primjeni // Društvo i tehnologija / Andročec, I. (ur.).
Zagreb: Klub studenata sociologije "Diskrepancija", Filozofski fakultet u Zagrebu, 2011. str. 1-9 (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
Kodiranje Križevaca - sveprisutno računarstvo u primjeni
(Crisium Code – Applied Ubiquitous Computing)

Autori
Dundović, Andrej ; Haban, Ivona ; Belani, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Izvornik
Društvo i tehnologija / Andročec, I. - Zagreb : Klub studenata sociologije "Diskrepancija", Filozofski fakultet u Zagrebu, 2011, 1-9

Skup
Studenski simpozij "Društvo i tehnologija"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-12.11.2011.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sveprisutno računarstvo; bar kod; QR kod; baština; turizam; mobitel; Križevci; udruga
(Ubiquitous computing; barcode; QR code; heritage; turism; mobile phone; Križevci; association)

Sažetak
Kodiranje Križevaca (Crisium Code) inicijativa je udruge P.O.I.N.T. kojom se žele uvesti napredna socio-tehnološka rješenja za sveprisutno računarstvo. Kodiranje Križevaca temelji se na otvorenim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za slobodnu upotrebu građanima. Osnovna je motivacija želja za zaštitom i promocijom kulturno-povijesne baštine križevačkog kraja i Križevaca, jednog od najstarijih gradova kontinentalne Hrvatske, koji je još 1935. godine proglašen nepokretnim spomenikom kulture. Razlog pokretanja ove inicijative nedostatak je suvremene i sustavne promocije kulturno-povijesne baštine posjetiteljima grada i turistima. Oslanja se na postojeći projekt udruge Krizevci.eu, a sastoji se od tehnološkog rješenja fizičkog i diskretnog „kodiranja“ nekoliko desetaka lokacija u Križevcima tzv. dvodimenzionalnim bar kodom s ciljem povezivanja fizičke lokacije i relevantnih informacija o toj lokaciji u virtualnom svijetu. Kao korisnički uređaj za „dekodiranje“ može se koristiti svaki „pametniji“ mobitel sa slobodno dostupnom aplikacijom za očitavanje i dekodiranje sadržaja bar koda. Takve su aplikacije već besplatno dostupne i globalno raširene među korisnicima. O svakoj se lokaciji nudi elektronički, odnosno višemedijski sadržaj sa www.krizevci.eu, a svaki bar kod nedvojbeno i jednoznačno ukazuje na pojedino mjesto na web-sjedištu koje odgovara „dekodiranoj“ lokaciji. Time se učinkovito i primjenom već dostupnih tehnologija te njihovom integracijom u otvoreno rješenje dostupno građanima stvara dodatna vrijednost za promociju kulturno-povijesnog naslijeđa i turističkih potencijala grada Križevaca. Rad također analizira izazove za „Kodiranje Križevaca“, kao i planove budućeg razvoja inicijative.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Elektrotehnika, Računarstvo, SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Hrvoje Belani, (299901)