Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka (CROSBI ID 370418)

Ocjenski rad | diplomski rad

Travica, Dragana Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka / Brnčić, Mladen (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Travica, Dragana

Brnčić, Mladen

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta, nominalne snage od 400 W i konstantne frekvencije od 24 kHz, na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i sojinog mlijeka. Praćen je utjecaj sljedećih parametara ultrazvuka: amplitude (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vremena obrade mlijeka (t = 2 ; 6 ; 10 ; 15 minuta) i ciklusa (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1) na promjenu temperature, pH-vrijednosti i gustoće. Promjene prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i koeficijenta regresije praćene su pri ovim procesnim parametrima: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %), vrijeme obrade (t = 2 ; 15 minuta), primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Dobiveni rezultati pokazali su da je nakon obrade ultrazvukom došlo do značajnog povećanja temperature kravljeg i sojinog mlijeka, sniženja pH vrijednosti kravljeg mlijeka i povećanja pH-vrijednosti sojinog mlijeka, pada gustoće kravljeg mlijeka te rasta gustoće sojinog mlijeka. Utjecaj ultrazvuka je najznačajniji na promjenu temperature. Obrada ultrazvukom nije utjecala na promjenu tipa tečenja kravljeg i sojinog mlijeka. Oba mlijeka su zadržala nenewtonski karakter, odnosno karakterizira ih dilatantan tip tečenja.

ultrazvuk; kravlje mlijeko; sojino mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on physical and rheologicalproperties of cow milk and soymilk

nije evidentirano

ultrasound; cow's milk; soymilk; physical properties; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

09.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija