Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 370416)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šipek, Željka
Rimac Brnčić, Suzana
Bosiljkov, Tomislav
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na emulgirajuća svojstva kozjeg i ovčjeg mlijeka
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj parametara ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvencije od 24 kHz na stabilnost emulzija kozjeg i ovčjeg mlijeka izraženog preko Indeksa stabilnosti emulzije (ISE). Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta snage 400 W na mutnoću, gustoću i viskoznost pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“. Vrijednosti ISE izračunate su preko izmjerenih vrijednosti apsorbancija kozjeg i ovčjeg mlijeka. Na povećanje vrijednosti Indeksa stabilnosti emulzije kozjeg i ovčjeg mlijeka podjednako utječu vrijeme obrade i primijenjeni ciklus, dok primijenjena amplituda nema utjecaj. U kozjem i ovčjem mlijeku dolazi do povećanja gustoće i viskoznosti.
ultrazvuk; emulgiranje; kozje mlijeko; ovčje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on emulsifying properties in goat and sheep milk
nije evidentirano
ultrasound; emulsification; goat milk; sheep milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
07.04.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb