Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka (CROSBI ID 370413)

Ocjenski rad | diplomski rad

Onić, Petra Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka / Tripalo, Branko (mentor); Bosiljkov, Tomislav (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Onić, Petra

Tripalo, Branko

Bosiljkov, Tomislav

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka frekvencije 24kHz na fizikalna i reološka svojstva kravljeg i kozjeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta, snage 400 W konstantne frekvencije od 24 kHz, na promjenu fizikalnih i reoloških svojstava kravljeg i kozjeg mlijeka. Praćen je utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na temperaturu, pH vrijednost i gustoću pri slijedećim procesnim parametrima ultrazvuka: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 0, 6 ; 0, 8 ; 1). Promjene prividne viskoznosti, koeficijenta konzistencije, indeksa tečenja i koeficijenta regresije praćene su pri sljedećim procesnim parametrima ultrazvuka visokog intenziteta: amplituda (A = 37, 5 ; 50 ; 62, 5 ; 75 ; 87, 5 ; 100 %) ; vrijeme obrade (t = 2, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c = 1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa „Statistica 8“ i Mcrosoft Excel. Reološki parametri određeni su metodom linearne regresije na osnovi izmjerenih podataka (brzine smicanja i napona smicanja). Nakon obrade ultrazvukom nije došlo do promjene tipa tečenja kravljeg i kozjeg mlijeka. Oba mlijeka i dalje pokazuju nenewtonski karakter, tj. karakterizira ih dilatantan tip tečenja. Utjecajem ultrazvuka dolazi do povećanja temperature kravljeg i kozjeg mlijeka, a najjači utjecaj ima vrijeme obrade. Utvrđeno je da kod oba mlijeka dolazi do smanjenja pH vrijednosti. Nakon obrade ultrazvukom gustoća kravljeg mlijeka opada, dok gustoća kozjeg mlijeka raste.

ultrazvuk; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; fizikalna svojstva; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of 24kHz frequency ultrasound on physical and rheological properties of cow and goat milk

nije evidentirano

ultrasound; cow milk; goat milk; physical properties; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

05.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija