Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Visoko plemstvo u habsburškim vojnokrajiškim reformama u 18. stoljeću (CROSBI ID 769835)

Druge vrste radova | ostalo

Lazanin, Sanja Visoko plemstvo u habsburškim vojnokrajiškim reformama u 18. stoljeću // Ciklus javnih predavanja "Vojna krajina u suvremenoj historiografiji", Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 21.05.2012.. 2012.

Podaci o odgovornosti

Lazanin, Sanja

hrvatski

Visoko plemstvo u habsburškim vojnokrajiškim reformama u 18. stoljeću

Uloga visokog plemstva porijeklom iz raznih krajeva Europe u habsburškoj službi na prostoru Hrvatsko-slavonske vojne krajine elaborirana je u nizu radova vojnokrajiške historiografije. U svom izlaganju usredotočit ću se, s jedne strane, na ulogu, sastav i porijeklo plemića koji su imali važne zapovjedne (kako vojne tako i administrativne) funkcije u Vojnoj krajini. S druge strane, pozornost će biti usmjerena na njihove staleške pozicije u državnoj politici, odnosno, u vođenju vojnokrajiških poslova, napose na njihovu formalno-pravnu ulogu i utjecaj. Kraj 17. stoljeća, a osobito 18. stoljeće, predstavljaju u povijesti Vojne krajine razdoblje njezine transformacije kako u prostornom tako i u funkcionalno-organizacijskom smislu. Nastojanja oko preuređenja te institucije očitovala su se u brojnim reformama čiji su predlagači i nositelji potjecali iz krugova visokog plemstva. Upravo se u tom razdoblju može uočiti promjena u načinu upravljanja Vojnom krajinom te promjena uloge unutrašnjoaustrijskog i drugog plemstva u habsburškoj službi. Staleški sustav upravljanja Vojnom krajinom postupno je zamijenjen centraliziranom upravom moderne države, utemeljenom u prosvjetiteljskim reformama. U priopćenju će navedeni problemi biti konkretizirani na razini personalizacije pojedinih plemića iz obitelji Carafa, Rabatta, Khevenhüller, Hildburghausen i drugih. Na temelju pisanih izvora naglasit će se dva aspekta djelovanja visokog plemstva u Vojnoj krajini: prvo, kako su shvaćali svrhu Vojne krajine i u kojoj je mjeri njihovo reformsko djelovanje bilo u funkciji habsburškoga strateškog plana pretvaranja u europsku silu, i drugo, kako se taj plan odražavao na njihov stav prema vojnokrajiškom stanovništvu osobito vojnicima krajišnicima.

visoko plemstvo; Rabatta; Khevenhüller; Hildburghausen; Carafa; Vojna krajina

nije evidentirano

engleski

Aristocracy in the Habsburg Reforms on the Military Border in the 18th Century

nije evidentirano

aristocracy; Rabatta; Khevenhüller; Hildburghausen; Carafa; Military Border

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ciklus javnih predavanja "Vojna krajina u suvremenoj historiografiji", Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 21.05.2012.

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest