Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti (CROSBI ID 477466)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Levaj, Branka ; Javor, Ivana ; Rendulić, Mirjana ; Raspović, Dragutin Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti // 16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem / Krička, Tajana (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2000. str. 81-89-x

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Javor, Ivana ; Rendulić, Mirjana ; Raspović, Dragutin

hrvatski

Ispitivanje kakvoće pektina svježe i smrznute breskve različitih stupnjeva zrelosti

Study of Quality of Pectin Supstances in fresh and frozen Peaches of Various Degree of Maturity Pektinske tvari breskve tijekom zrenja i skladištenja kako u svježem tako i zamrznutom stanju doživljavaju određene promjene sastava i strukture. Nastale promjene utječu na njihova svojstva. U proizvodnji marmelade najvažnije svojstvo pektinskih tvari svakako je sposobnost tvorbe gela koje također podliježe tim promjenama. Ispitivane su breskve u različitim stadijima zrelosti, te tijekom skladištenja. U svim uzorcima praćeni su osnovni kemijski parametric, te su ekstrahirane i kolorimetrijski kvantitativno određene tri pektinske frakcije (pectin topljiv u vodi, u oksalatu i u lužini). Dobiveni rezultati ukazuju da dolazi do promjena kako osnovnog kemijskog sastava, tako i ekstrahiranih pektinskih frakcija. Tijekom zrenja i skladištenja u svježem stanju dolazi do smanjenja udjela pektina topljivog u lužini i porasta udjela pektina topljivog u vodi, dok udio pektina topljivog u oksalatu uglavnom ostaje nepromijenjen. U smrznutim breskvama najveće promjene pektinskog sastava zamijećene su u najmanje zrelim breskvama. Čvrstoća marmelada priređenih iz svježih bresaka smanjuje se s porastom stupnja zrelosti bresaka. Marmelade priređene iz smrznutih bresaka podjednake su čvrstoće neovisno o stupnju zrelosti bresaka neposredno prije smrzavanja.

Pektin; breskva; čvrstoća gela; dozrijevanje; skladištenje; marmelada

nije evidentirano

engleski

Study of Quality of Pectin Supstances in fresh and frozen Peaches of Various Degree of Maturity

nije evidentirano

Pectin; peach; gel strength; maturing; storage; marmalade

nije evidentirano

Podaci o prilogu

81-89-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

Krička, Tajana

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

16. Hrvatsko savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja s međunarodnim učešćem

poster

18.01.2000-21.01.2000

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano