Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine (CROSBI ID 583266)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman
hrvatski
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine
Cilj ovog rada bio je izolirati i istražiti sastav prirodne populacije bakterija mliječne kiseline (BMK) prisutne u Siru iz mišine. Uzorci mlijeka i sira tijekom zrenja sakupljeni su s dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva na području Šibensko-kninske županije. Brojnost laktokoka, enterokoka i laktobacila određena je na selektivnim podlogama. Svi istraživani izolati testirani su na aktivnost katalaze te im je provjeren rast u 6, 5 % NaCl-u. Broj laktokoka iznosio je od 6, 02 do 8, 10 log cfu/g, broj enterokoka 4, 84 do 7, 26 log cfu/g, dok se broj laktobacila kretao od 5, 65 do 6, 91 log cfu/g. Rezultati istraživanja potvrdili su dominaciju laktokoka tijekom zrenja Sira iz mišine.
Sir iz mišine; prirodna populacija bakterija mliječne kiseline (BMK)
nije evidentirano
engleski
Natural microbiota of Cheese in a sack
nije evidentirano
Cheese in a sack; autochthonous lactic acid bacteria (LAB)
nije evidentirano
Podaci o prilogu
697-700.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Milan Pospišil
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-01-6
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
poster
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska