Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 562102

Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine


Kaić, Dubravka; Skelin, Andrea; Mrkonjić Fuka, Mirna; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Redžepović, Sulejman
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine // Zbornik radova / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 697-700 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine
(Natural microbiota of Cheese in a sack)

Autori
Kaić, Dubravka ; Skelin, Andrea ; Mrkonjić Fuka, Mirna ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna ; Redžepović, Sulejman

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Milan Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 697-700

ISBN
978-953-7878-01-6

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13 - 17.02. 2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sir iz mišine; prirodna populacija bakterija mliječne kiseline (BMK)
(Cheese in a sack; autochthonous lactic acid bacteria (LAB))

Sažetak
Cilj ovog rada bio je izolirati i istražiti sastav prirodne populacije bakterija mliječne kiseline (BMK) prisutne u Siru iz mišine. Uzorci mlijeka i sira tijekom zrenja sakupljeni su s dva obiteljsko poljoprivredna gospodarstva na području Šibensko-kninske županije. Brojnost laktokoka, enterokoka i laktobacila određena je na selektivnim podlogama. Svi istraživani izolati testirani su na aktivnost katalaze te im je provjeren rast u 6, 5 % NaCl-u. Broj laktokoka iznosio je od 6, 02 do 8, 10 log cfu/g, broj enterokoka 4, 84 do 7, 26 log cfu/g, dok se broj laktobacila kretao od 5, 65 do 6, 91 log cfu/g. Rezultati istraživanja potvrdili su dominaciju laktokoka tijekom zrenja Sira iz mišine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kaić, Dubravka; Skelin, Andrea; Mrkonjić Fuka, Mirna; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna; Redžepović, Sulejman
Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine // Zbornik radova / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 697-700 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kaić, D., Skelin, A., Mrkonjić Fuka, M., Kalit, S., Tudor Kalit, M. & Redžepović, S. (2012) Prirodna mikrobna populacija u Siru iz mišine. U: Milan Pospišil (ur.)Zbornik radova.
@article{article, year = {2012}, pages = {697-700}, keywords = {Cheese in a sack, autochthonous lactic acid bacteria (LAB)}, isbn = {978-953-7878-01-6}, title = {Natural microbiota of Cheese in a sack}, keyword = {Cheese in a sack, autochthonous lactic acid bacteria (LAB)}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }