Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561903

Primjena projektne organizacije u JLS kao čimbenik povećanja transfera sredstava iz EU fondova


Mičetić Fabić, Morena
Primjena projektne organizacije u JLS kao čimbenik povećanja transfera sredstava iz EU fondova 2010., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka


Naslov
Primjena projektne organizacije u JLS kao čimbenik povećanja transfera sredstava iz EU fondova
(Application of project organization in local government units as a factor for increasing the transfer from EU funds)

Autori
Mičetić Fabić, Morena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
22.11

Godina
2010

Stranica
123

Mentor
Kaštelan Mrak, Marija

Ključne riječi
Projekt; projektni menadžment; projektna organizacija; jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave; EU fondovi; Novi javni menadžment
(Project; project management; project organization; units of local and regional govnerments; EU funds; new public management)

Sažetak
Projekti postoje od kada postoji čovjek. Danas oni imaju sve veću ulogu u poslovanju i sukladno s tim, posljednjih se godina kroz teoriju i praksu velikom brzinom razvija projektni menadžment. Njegovom primjenom u poslovanju organizacije se brže i lakše prilagođavaju stalnim promjenama u zahtjevima okoline. Za uspjeh njegove primjene nužni su odgovarajući organizacijski i ljudski resursi uz istovremenu primjenu suvremene tehnologije. Hrvatska ima na raspolaganju značajna bespovratna sredstva iz EU fondova, za ostvarivanje razvojnih ciljeva i bržeg rasta i razvoja. Jedinice lokalne i regionalne samouprave mogu apliciranjem na razne programe prikupiti značajna sredstva za svoje razvojne projekte. Međutim, postoje velike razlike među JLRS, dok su neke vrlo uspješne u navedenom području, velik broj njih ostvaruje male ili nikakve rezultate. Iako Europska unija i međunarodne organizacije i institucije zahtjevaju projektni način poslovanja, premali broj jedinica lokalne i reginalne samouprave u Hrvatskoj primjenjuje projektni menadžment. Iz tog razloga, u okviru ovog magistarskog rada istraživala se primjena projektnog menadžmenta i projektne organizacije u hrvatskim jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, širenje ideje Novog javnog menadžmenta u Hrvatskoj, zahtjevi Europske unije i međunarodnih organizacija, mogućnosti korištenja i problemi kod transfera sredstava iz EU fondova, ostvarivanje uspješnosti EU projekata u hrvatskim JLRS, te prikladnost organizacijskih rješenja za provođenje projekata i transfer sredstava iz EU fondova. Empirijskim istraživanjem na uzorku od 65 jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave odredili su se oni organizacijski čimbenici koji su se pokazali ključnim za uspješnu organizacijsku prilagodbu za provođenje EU projekata u hrvatskim JLRS, te je dokazana korelacija između navedenih čimbenika uspjeha i broja realiziranih projekata u općinama, gradovima i županijama, u posljednje tri godine. Time je potvrđena hipoteza da je organizacijskim prilagodbama u hrvatskim jedinicama lokalne i regionalne samouprave moguće utjecati na uspješnost provođenja EU projekata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka