Bivalve molluscs as food (CROSBI ID 370207)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ribarić, Bruno
Cvrtila Fleck, Željka
engleski
Bivalve molluscs as food
U radu su opisane karakteristike toksina prisutnih u školjkašima, mikrobiološka onečišćenja školjkaša te kemijski sastav mesa školjkaša sa osvrtom na moguću prisutnost teških metala. Sindromi trovanja biotoksinima u ljudi su ASP (trovanje školjkašima koje uzrokuje gubitak pamćenja), PSP (trovanje školjkašima koje uzrokuje paralizu), DSP (trovanje školjkašima koje uzrokuje diareju), NSP (neurotoksično trovanje školjkašima) i AZP (azaspiracidno trovanje školjkašima). Na području Republike Hrvatske javljaju se ASP, PSP i DSP trovanja. Školjkaši se mogu kontaminirati mikroorganizmima. Od virusa najznačajniji su virus hepatitisa A i norovirusi, a od bakterija Sallmonella sp., Vibrio sp., Shigella sp. i Campylobacter sp. Kontaminacija teškim metalima najčešće nastaje nakon zagađenja mora industrijskim, poljoprivrednim i urbanim otpadom. Od teških metala najopasniji po ljudsko zdravlje su Hg, As, Cd i Pb. Meso školjkaša predstavlja kvalitetnu namirnicu budući da sadrži malo masti, a dobar je izvor bjelančevina koje se sastoje uvelike od esencijalnih aminokiselina, a uz to se u mesu nalaze i omega (Ω)-3-masne kiseline, razni minerali (Fe, Zn, Cu), vitamini (B12) i fitosteroli koji smanjuju resorpciju kolesterola iz crijeva u ljudi.
shellfish; pollution; toxins; microorganisms; heavy metals
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
24.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb