Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561533

Primjena supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj prema empirijskom istraživanju o supsidijarnosti


Baloban, Stjepan
Primjena supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj prema empirijskom istraživanju o supsidijarnosti // Bogoslovska smotra, 81 (2011), 4; 839-874 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 561533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj prema empirijskom istraživanju o supsidijarnosti
(Applying Subsidiarity in Church Life of the Laymen/Laywomen Faithful in Croatia According to Empirical Research of Subsidiarity)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 81 (2011), 4; 839-874

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
supsidijarnost; pretpostavke za supsidijarno ponašanje; preuzimanje odgovornosti; mogućnost utjecaja; spremnost na sudjelovanje
(subsidiarity; assumptions for subsidiary behavior; taking responsibility; possibility of impact; readiness for participation)

Sažetak
Pojam i značenje načela supsidijarnosti zauzima sve veće značenje u društvenom životu, osobito unutar Europske unije. Budući da je načelo supsidijarnosti kao socijalno-filozofijsko načelo nastalo unutar socijalnog nauka Crkve (Pio XI., Quadragesimo anno, 1931.) i da je papa Pio XII. 1946. godine naglasio da to načelo vrijedi i za život Crkve, postavlja se pitanje o njegovoj primjenjivosti u crkvenom životu. Rasprava o toj tematici u teološko-crkvenom govoru nije završena ali je na neki način je nakon Druge izvanredne sinode biskupa u Rimu (1985.) oslabila. Polazeći od te činjenice i od empirijskoga istraživanja o supsidijarnosti, koje je u Hrvatskoj provedeno u prosincu 2009. godine, autor se u članku na temelju dobivenih rezultata bavi mogućnostima primjene supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj. Nakon uvoda i prve točke u kojoj se ukazuje na teoretsku podlogu rasprave o primjenjivosti supsidijarnosti u crkvenom životu, a koju je autor obradio u članku „Mogućnosti supsidijarnosti u crkvenom životu“ u Bogoslovskoj smotri (79 [2009.] 1), članak se na temelju spomenutoga empirijskoga istraživanja bavi pretpostavkama za supsidijarno ponašanje: razina razumijevanja, mogućnosti utjecaja, preuzimanje odgovornosti, povjerenje i sudjelovanje. Rezultati potvrđuju obje hipoteze. Prva: usprkos slabog poznavanja načela supsidijarnosti u Hrvatskoj, određeni oblici supsidijarnog ponašanja mogu nazrijeti u vjersko-crkvenom životu vjernika laika. Druga: po supsidijarnom ponašanju hrvatski vjernici laici mogu se lakše uključiti u crkveni život u Hrvatskoj. Proizlazi da su se vjernici laici u Hrvatskoj spremni supsidijarno se angažirati u crkvenom životu. Štoviše, oni smatraju da imaju veće mogućnosti utjecaja na donošenje odluka u crkvenom nego u društvenom životu. Temeljno je pitanje koliko im crkveni službenici omogućuju da po načelu supsidijarnosti budu angažirani u crkvenom životu u Hrvatskoj? Premda se tim pitanjem ne bavi ovaj članak, autor ukazuje na činjenicu, i to je najvažniji doprinos ovoga rada, da su hrvatski vjernici laici spremni biti aktivniji u crkvenom životu i to po načelu supsidijarnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Stjepan Baloban, )

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Primjena supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj prema empirijskom istraživanju o supsidijarnosti // Bogoslovska smotra, 81 (2011), 4; 839-874 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Baloban, S. (2011) Primjena supsidijarnosti u crkvenom životu vjernika laika u Hrvatskoj prema empirijskom istraživanju o supsidijarnosti. Bogoslovska smotra, 81 (4), 839-874.
@article{article, author = {Baloban, S.}, year = {2011}, pages = {839-874}, keywords = {subsidiarity, assumptions for subsidiary behavior, taking responsibility, possibility of impact, readiness for participation}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {81}, number = {4}, issn = {0352-3101}, title = {Applying Subsidiarity in Church Life of the Laymen/Laywomen Faithful in Croatia According to Empirical Research of Subsidiarity}, keyword = {subsidiarity, assumptions for subsidiary behavior, taking responsibility, possibility of impact, readiness for participation} }

Časopis indeksira:


  • Scopus