Utjecaj stupnja kontaminacije pšeničnog slada s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola tijekom proizvodnje piva (CROSBI ID 370151)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Martina
Krstanović, Vinko
Velić, Natalija
hrvatski
Utjecaj stupnja kontaminacije pšeničnog slada s plijesni Fusarium graminearum na udjel deoksinivalenola tijekom proizvodnje piva
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj početnog stupnja kontaminacije pšenice s plijesni F. graminearum na udjel deoksinivalenola (DON) u pivu i nusproizvodima vrenja, te utjecaj pojedine tehnološke operacije u procesu proizvodnje pšeničnog piva na koncentraciju DON-a. Provedeno je ukomljavanje uzoraka pšeničnog slada s različitim stupnjem kontaminacije s plijesni F. graminearum (0, 5% - 12%), te fermentacija dobivenih uzoraka sladovine. Provedena je mikrobiološka i toksikološka analiza uzoraka slada (osušeni i stabilizirani slad), te toksikološka analiza sladovine, tropa, piva i otpadnog kvasca. Pri mikrobiološkoj analizi slada određivan je udjel zrna kontaminiranog s plijesni F. graminearum, dok je toksikološka analiza uključivala određivanje koncentracija DON-a u svim navedenim uzorcima. Rezultati toksikološke analize upućuju na zaključak da je DON stabilan tijekom proizvodnje piva, te prelazi iz slada u konačni proizvod tj. pivo, te u nusproizvode, trop i otpadni kvasac. Nadalje, stupanj kontaminacije značajno utječe na udjel DON-a u svim uzorcima, pri čemu najveću koncentraciju DON-a imaju uzorci s najvećim početnim stupnjem kontaminacije.
pšenica; slad; pivo; stupanj kontaminacije; F. graminearum; deoksinivalenol
nije evidentirano
engleski
Impact of Fusarium graminearum infection levels of wheat malt on deoxynivalenol content during beer production
Objectives of this study were to establish the impact of initial F. graminearum contamination level of wheat on deoxynivalenol (DON) content in beer and its byproducts and the influence of applied unit operations during wheat beer production process on DON concentration. Malt samples contaminated with different initial F. graminearum contamination levels (0.5 – 12%) were subjected to mashing procedure followed by fermentation procedure of wort samples. Wheat samples, dry malt (stabilized), wort, beer and byproducts (spent grain and yeast) underwent microbiological and toxicological analyses which determined the share of F. graminearum contaminated grain and DON concentrationResults of toxicological analyses show that DON was stable during beer production and that the toxin was transferred from malt to wort as well as the byproducts such as spent grain and yeast. Results also indicate that wheat with higher initial F. graminearum contamination level gives malt with higher DON concentration.
wheat ; malt ; beer ; contamination level ; molds ; F. graminearum ; deoxsynivaleon
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
30.09.2011.
obranjeno
109:904145
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek