Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 561382

DIJAGNOSTIČKI I PROGNOSTIČKI ČIMBENICI U FOKALNOJ SEGMENTALNOJ GLOMERULOSKLEROZI


Pačić, Arijana
DIJAGNOSTIČKI I PROGNOSTIČKI ČIMBENICI U FOKALNOJ SEGMENTALNOJ GLOMERULOSKLEROZI 2011., magistarski rad, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
DIJAGNOSTIČKI I PROGNOSTIČKI ČIMBENICI U FOKALNOJ SEGMENTALNOJ GLOMERULOSKLEROZI
(Diagnostic and prognostic factors in focal segmental glomerulosclerosis)

Autori
Pačić, Arijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
Kolovoz

Godina
2011

Stranica
50

Mentor
Galešić Ljubanović, Danica

Ključne riječi
Fokalna segmentalna glomeruloskleroza (FSGS); primarna FSGS; sekundarna FSGS; morfološki čimbenici; diferencijalna dijagnoza; prognoza.
(Focal segmental glomerulosclerosis (FSGS); primary (idiopathic) FSGS; secondary FSGS; morphologic parameters; differential diagnosis; prognosis.)

Sažetak
Ciljevi: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi da li se primarna i sekundarna fokalna segmentalna glomeruloskleroza (FSGS) mogu razlikovati na temelju morfoloških čimbenika, da li su pojedini tipovi FSGS češći u primarnoj, a pojedini u sekundarnoj FSGS te da li se prognoza primarne, odnosno sekundarne FSGS može predvidjeti na temelju određenih morfoloških pokazatelja. Ispitanici (materijal) i metode: U istraživanju su korištene biopsije bubrega 58 bolesnika kojima je svjetlosnom mikroskopijom postavljena, a imunoflorescentnom i elektronskom mikroskopijom potvrđena dijagnoza FSGS. Na temelju kliničkih podataka bolesnici su podijeljeni u skupine primarne i sekundarne FSGS. Rezultati: U skupini primarnih FSGS najzastupljenija je bila "tip" varijanta FSGS, a u skupini sekundarne FSGS klasični tip FSGS. Celularna i "tip" varijanta javljale su se samo u primarnoj FSGS. Broj potpuno vezivno promijenjenih glomerula bio je značajno viši u skupini sekundarne FSGS (p=0, 038). Opsežniji gubitak nožica podocita bio je u skupini primarne FSGS. U toj skupini su ukupni proteini u plazmi bili značajno niži, a stupanj 24-satne proteinurije viši nego u sekundarnoj FSGS (p<0, 001). Celularna i "tip" varijanta FSGS imale su značajno veće vrijednosti stupnja gubitka nožica podocita, niže ukupne proteine u serumu i višu proteinuriju u 24-satnom urinu u odnosu na ostale tipove FSGS (p<0, 001). U odnosu na ishod bolesti nije nađena značajnija razlika između primarne i sekundarne FSGS kao ni između pojedinih histoloških tipova FSGS. Zaključak: Očuvanost nožica podocita i histološki tip FSGS (celularna i "tip" varijanta se javljaju samo u sekundarnoj FSGS) su jedini morfološki čimbenici koji imaju dijagnostičko značenje za razlikovanje primarne od sekundarne FSGS. Niti jedan morfološki čimbenik u ovom istraživanju nije imao prognostičku važnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
198-0000000-0179 - Prognostički čimbenici progresije bubrežne insuficijencije (Krešimir Galešić, )
198-0000000-3355 - Značaj morfoloških čimbenika u dijagnostici, terapiji i prognozi FSGS (Danica Galešić-Ljubanović, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb