Micropropagation in fruit production (CROSBI ID 370088)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurak, Marijana
Kereša, Snježana
engleski
Micropropagation in fruit production
Mikropropagacija, kao oblik vegetativnog razmnožavanja in vitro, predstavlja adekvatnu zamjenu za tradicionalne metode vegetativnog razmnožavanja. Metode mikropropagacije su brojne, a primjenjujemo ih ovisno o biljnoj vrsti, odnosno vrsti biljnog eksplantata. Metode su podijeljene prema tome da li biljke nastaju de novo ili iz već postojećih, organiziranih biljnih dijelova (meristema). Mikropropagacijom iz organiziranih biljnih dijelova dobiva se genetički stabilno potomstvo. Eliminacija patogena, mogućnost vegetativnog razmnožavanja biljnih vrsta koje je inače teško razmnožavati tradicionalnim metodama i kratko vrijeme u kojem je moguće razmnožiti velik broj biljaka, glavne su prednosti i razlozi zbog kojih je mikropropagacija tako zanimljiva. Za drvenaste voćke čiji izdanci in vitro teško zakorijenjuju, za eliminaciju patogena važna metoda mikrocijepljenja. Čuvanje vrijedne germplazme biljnih vrsta također je jedna od primjena mikropropagacije. Mikropropagacija se već dugo primjenjuje u voćarstvu i to prvenstveno u svrhu razmnožavanja voćnih podloga, a primjenjuje se i za razmnožavanje biljaka koje rastu na vlastitom korijenu. Mikropropagacija se u Hrvatskoj primjenjuje u razmnožavanju voćnih podloga, voćnih vrsta koje rastu na vlastitom korijenu te ukrasnog i aromatičnog bilja.
micropropagation; methods; fruit species
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
08.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb