UTJECAJ TEMPERATURE I VREMENA TERMOKONDENZACIJE NA DIMENZIONALNU STABILNOST PRI MODIFIKACIJI BOROVINE (Pinus sylvesytris L.) (CROSBI ID 370046)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Popović, Gordana
Despot, Radovan
Hasan, Marin
hrvatski
UTJECAJ TEMPERATURE I VREMENA TERMOKONDENZACIJE NA DIMENZIONALNU STABILNOST PRI MODIFIKACIJI BOROVINE (Pinus sylvesytris L.)
U radu su navedene prednosti i nedostaci drva kao prirodnog materijala, pregled do sada provedenih postupaka termičke i kemijske modifikacije drva u cilju poboljšanja svojstava drva. Budući da su pri kemijskoj modifikaciji bitni parametri režima modifikacije, u ovom će se radu nastojati pojasniti utjecaj temperature i vremena na navedena svojstva drva. Mjereni su: dobitak mase drva uslijed modifikacije, gubitak mase uslijed ispiranja, učinak smanjenja bubrenja, učinka smanjenja utezanja. Korištena je bjeljika bijelog bora. Uzorci su pripremljeni prema DIN 52184. Za modifikaciju bjeljike običnog bora pripremljena je 7 %-tna vodena otopina limunske kiseline uz dodatak 6, 5 % katalizatora natrij-hipofosfita. Uzorci su impregnirani vakuumsko-tlačnim postupkom, a potom termokondenzirani na različitim temperaturama i različito vrijeme trajanja. Modifikacija je rezultirala statistički značajnim povećanjem stabilnosti dimenzija. Prilikom ispiranja modificiranog drva kod svih grupa uzoraka smanjuje se stabilnost dimenzija, ali i nakon ispiranja ostaje statistički značajno poboljšanje stabilnosti dimenzija.
kemijska modifikacija drva; limunska kiselina; temperatura; vrijeme termokondenzacije; dimenzionalna stabilnost
nije evidentirano
engleski
The influence of temperature and duration of thermocondensation on dimensional stability of modified Scots pine
nije evidentirano
chemical modification; temperature; duration of thermocondensation; dimensional stability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27+IV
24.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb