Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560485

Upravljanje obalnim područjem i održivi razvoj


Kovačić, Mirjana; Komadina, Pavao
Upravljanje obalnim područjem i održivi razvoj, Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet u Rijeci, 2011 (udžbenici)


Naslov
Upravljanje obalnim područjem i održivi razvoj
(Coastal Zone Management and Sustainable Development)

Autori
Kovačić, Mirjana ; Komadina, Pavao

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, udžbenici, znanstvena

Izdavač
Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2011

Stranica
225

ISBN
978-953-165-104-2

Ključne riječi
upravljanje; obalno područje; održivi razvoj; gospodarsko korištenje obale
(management; coastal zone; sustainable development; economic use; concession)

Sažetak
U knjizi se daje sustavni prikaz istraživanja svih važnijih pojmova i bitnih odrednica obalnog područja te pomorskoga gospodarstva. Daje se pojašnjenje različitih pristupa i načina rješavanja određenih problema u upravljanju obalnim područjem. Obrazlaže se teorijski pristup u vođenju, planiranju, odlučivanju i razvoju obalnih resursa. Naglašava se i obrazlaže proces integralnog upravljanja obalnim područjem, utvrđuje ekološki aspekt te praktičnim primjerima uspoređuju upravljački procesi u razvijenim, srednje razvijenim i nerazvijenim zemljama svijeta. Navode se i konkretni primjeri pojedinih rješenja iskorištavanja obalnog područja u svrhu korištenja obnovljivih izvora energije. Naglašava se istraživanje novih razvojnih pravaca obalnog područja i daje prikaz dosadašnjeg kao i dugoročnog razvoja obalnog područja Hrvatske. Posebno se daju prikazi projekata koji su provedeni ili su u tijeku, a u funkciji su učinkovitog upravljanja obalnim područjem. Pitanje koncesija u Hrvatskoj analizira se kroz prikaz Zakona o koncesijama te postupka koncesioniranja. Svrha je knjige na najjednostavniji način prikazati teoriju i praksu upravljanja obalnim područjem i prirodnim resursima. Cilj je ove knjige sve relevantne pojmove, definicije i istraživanja primjereno formulirati i predstaviti ih kako bi se studentima, lokalnoj upravi i samoupravi te zainteresiranim gospodarskim subjektima omogućilo da na jednomu mjestu dobiju uvid u važnost i značenje upravljanja obalnim područjem. Nakana je da se upoznaju i s temeljnim pretpostavkama održivog razvoja i modelima upravljanja obalnim područjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Pavao Komadina (autor)

Avatar Url Mirjana Kovačić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kovačić, Mirjana; Komadina, Pavao
Upravljanje obalnim područjem i održivi razvoj, Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet u Rijeci, 2011 (udžbenici)
Kovačić, M. & Komadina, P. (2011) Upravljanje obalnim područjem i održivi razvoj. Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Pomorski fakultet u Rijeci.
@book{book, year = {2011}, pages = {225}, keywords = {management, coastal zone, sustainable development, economic use, concession}, isbn = {978-953-165-104-2}, title = {Coastal Zone Management and Sustainable Development}, keyword = {management, coastal zone, sustainable development, economic use, concession}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Rijeci, Pomorski fakultet u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }