Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560446

Bogoslovska smotra nakon demokratskih promjena: teološka misao i život Crkve


Baloban, Stjepan
Bogoslovska smotra nakon demokratskih promjena: teološka misao i život Crkve // Bogoslovska smotra, 81 (2011), 1; 101-111 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Bogoslovska smotra nakon demokratskih promjena: teološka misao i život Crkve
(Bogoslovska smotra After the Democratic Changes: Theological Thought and Life of the Church)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 81 (2011), 1; 101-111

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatska teološka misao; hrvatska religiozna kultura; interdisciplinarna suradnja; Dies Theologicus; hrvatski teolozi
(Croatian theological thought; Croatian religious culture; inter-disciplinary cooperation; Dies Theologicus; Croatian theologians)

Sažetak
Kao najstariji hrvatski teološki znanstveni časopis Bogoslovska smotra je i nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine uspješno spajala „nova et vetera“, to jest novo s obzirom na tehniku uređivanja, opremanja i znanstvene kvalifikacije članaka i staro s obzirom na kvalitetu tekstova koji se objavljuju. Autor donosi panoramski prikaz bitnih smjerova koji označavaju Bogoslovsku smotru u tom razdoblju i to pod dva vida. U prvom dijelu pod naslovom Vjerna tradiciji naglašava da se u njoj i dalje objavljuju radovi hrvatskih teologa i filozofa različitih usmjerenja koji zadovoljavaju znanstvene kriterije prema novoj znanstvenoj kvalifikaciji kao i radovi sa važnijih simpozija i obljetnica. Autor poseban naglasak stavlja na drugi dio pod naslovom Nove teme i interdisciplinarni pokušaji i to pod tri vida: „Promjena u odabiru tema za Teološko-pastoralni tjedan“, „Socioreligijska istraživanja i istraživački projekti“ i „Dies Theologicus“. S jedne strane, ovdje prevladavaju socijalno-etičke i pastoralno-praktične teme koje na poseban način fokusiraju odnos Crkve i društva odnosno uloge i mjesta kršćana u javnom životu. S druge strane, stavnja se naglasak na interdisciplinarnu suradnju teologa i drugih znanstvenika te empirijska istraživanja pod vodstvom profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čije rezultate donosi Bogoslovska smotra. Takvim sadržajima Bogoslovska smotra daje značajan doprinos ne samo razvoju teološke misli i životu Crkve već i oblikovanju hrvatske teološke kulture. Autor zaključuje da je možda najveći doprinos Bogoslovske smotre u obrađivanom razdoblju bila mogućnost koju je na svojim stranicama otvorila interdisciplinarnim pokušajima, odnosno susretu teologije s drugim znanstvenim disciplinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Stjepan Baloban, )

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)

Časopis indeksira:


  • Scopus