Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom (CROSBI ID 369997)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škoro, Vedrana
Magdić, Damir
hrvatski
Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom
Poboljšanje prehrane je najbolja prevencija za kardiovaskularne bolesti u svijetu. Cilj ovog rada je bio za osobu s hipertenzijom sastaviti tjedni jelovnik s doručkom, ručkom, međuobrokom i večerom primjenom linearnog programiranja u računalnom programu Microdiet. Prilikom sastavljanja jelovnika treba se pridržavati određenih preporuka kao na primjer smanjiti unos masti, kolesterola i natrija, a povećati unos prehrambenih vlakana i drugih hranjivih tvari koje pozitivno utječu na krvni tlak. U radu je zadovoljen unos gotovo svih hranjivih tvari.
hipertenzija; tjedni jelovnik; optimiranje; program; prehrambene preporuke
nije evidentirano
engleski
Optimization of diet for person with hypertension
Adequate dietary changes are the best prevention of cardiovascular diseases. The aim of this work was to compile a weekly menu for a person with hypertension, with breakfast, lunch, afternoon snack and dinner, using Microdiet software's linear programming. Planning such menus, should observe several key nutritional recommendations, e. g. reduced fat, cholesterol and sodium intakes, and increased intakes of dietary fiber and other nutrients which positively affect blood pressure. The simulation met dietary recommendations for almost all surveyed nutrients.
hypertension; weekly menu; optimization; program; dietary recommendations
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
19.10.2010.
obranjeno
109:392840
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek