Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom (CROSBI ID 369997)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škoro, Vedrana Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Škoro, Vedrana

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje prehrane za osobu s hipertenzijom

Poboljšanje prehrane je najbolja prevencija za kardiovaskularne bolesti u svijetu. Cilj ovog rada je bio za osobu s hipertenzijom sastaviti tjedni jelovnik s doručkom, ručkom, međuobrokom i večerom primjenom linearnog programiranja u računalnom programu Microdiet. Prilikom sastavljanja jelovnika treba se pridržavati određenih preporuka kao na primjer smanjiti unos masti, kolesterola i natrija, a povećati unos prehrambenih vlakana i drugih hranjivih tvari koje pozitivno utječu na krvni tlak. U radu je zadovoljen unos gotovo svih hranjivih tvari.

hipertenzija; tjedni jelovnik; optimiranje; program; prehrambene preporuke

nije evidentirano

engleski

Optimization of diet for person with hypertension

Adequate dietary changes are the best prevention of cardiovascular diseases. The aim of this work was to compile a weekly menu for a person with hypertension, with breakfast, lunch, afternoon snack and dinner, using Microdiet software's linear programming. Planning such menus, should observe several key nutritional recommendations, e. g. reduced fat, cholesterol and sodium intakes, and increased intakes of dietary fiber and other nutrients which positively affect blood pressure. The simulation met dietary recommendations for almost all surveyed nutrients.

hypertension; weekly menu; optimization; program; dietary recommendations

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

19.10.2010.

obranjeno

109:392840

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Nutricionizam

Poveznice