Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560271

Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska - Hrvatska


Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska - Hrvatska, Pečuh, Mađarska: Pravni fakultet Sveučilišta Pečuh i Pravni fakultet u Osijeku, 2011 (Urednička knjiga)


Naslov
Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska - Hrvatska
(Legal aspects of cross-border cooperation: Hungary - Croatia)

Urednik/ci
Župa, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, urednička knjiga, ostalo

Izdavač
Pravni fakultet Sveučilišta Pečuh i Pravni fakultet u Osijeku

Grad
Pečuh, Mađarska

Godina
2011

Stranica
618

ISBN
978-963-642-374-2

Ključne riječi
prekogranična suradnja
(cross-border cooperation)

Sažetak
Razvoj prekograničnih pitanja usko je povezan sa širenjem, prilagođavanjem i jačanjem međunarodnih odnosa među državama. Sukladno tome, prekogranična pitanja i povezani propisi ovih dana privlače sve više pozornosti te postaju jedno od ključnih pitanja međunarodnih odnosa, posebno kada je u pitanju studiranje u Europskoj uniji. Europska unija, u skladu s načelom supsidijarnosti, naglašava značaj i potrebu produbljivanja regionalne suradnje i izvan svojih granica. Početak 21. stoljeća karakteriziran je nužnošću suočavanja s brojnim opasnostima (poput epidemija, terorizma, klimatskih promjena, ekonomske krize) te globalizacijom, koje utječu na naše živote, zdravlje i sigurnost. Istodobno one za sobom povlače i različite probleme koji su evidentni na području građanskog, trgovačkog, kaznenog, obiteljskog i upravnog prava. Odgovor država na ove izazove ne može biti drugačiji negoli jačanje i intenziviranje međudržavne suradnje, što podrazumijeva usklađivanje pravnih propisa i uspostavljanje zajedničkih aktivnosti, a sve da bi se, među ostalim, pronašla rješenja i za prekogranična pitanja. Svaki kandidat za članstvo u EU, pa tako i Hrvatska, mora dokazati da je stvorio povoljno pravno okruženje koje je preduvjet prekogranične suradnje. Očigledno je da fenomen prekogranične suradnje sam po sebi znači puno više od onoga što je ostvareno unutar okvira nadnacionalne organizacije zvane Europska unija. Pravni fakultet Sveučilišta u Pečuhu i Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku smatrali su da je uspostava zajedničkih istraživanja i programa razmjene studenata nužna još i prije negoli se Mađarska pridružila EU ; ta suradnja nije prestala niti nakon priključenja Mađarske Uniji 2004. godine, a traje i danas. Štoviše, još je više ojačana jer smo uvidjeli da, poglavito u području pravnog obrazovanja i istraživanja, možemo proširiti horizonte, podijeliti teorijsko znanje i empirijska iskustva o pitanjima pristupanja EU, kao i utjecaju navedenog na naše pravne sustave, pravnu teoriju i praksu u svim granama prava. Sve se ovo može smatrati pozadinom suradnje između pravnih fakulteta u Pečuhu i Osijeku u okviru projekta Establishing UNIversity Cooperation Osijek – Pécs (EUNICOP ; HUHR/0901/2.2.1/0013). EUNICOP je jednogodišnje istraživanje i razvojni projekt koji sufinancira i podržava Europska unija kroz IPA prekogranični program Mađarska – Hrvatska, te involvirana dva pravna fakulteta. Projekt EUNICOP uključio je aktivnosti iz različitih područja, a među kojima je jedna od najznačajnijih bila konferencija "Prekogranična i europska (EU) pravna pitanja: Mađarska - Hrvatska", u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, od 16. do 18. rujna 2010. godine. Na toj konferenciji su iznesene spoznaje prikupljene tijekom zajedničkih aktivnosti i istraživanja, te su uspješno okupljeni znanstvenici iz različitih pravnih grana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Paralelno s ovim sveskom na hrvatskom jeziku pojavljuju se sadržajno istovjetni svesci na engleskom i mađarskom jeziku.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
111-1151212-1434 - Ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje na zajedničkom europskom tržištu (Vjekoslav Puljko, )

Ustanove
Pravni fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tunjica Petrašević (urednik)

Avatar Url Dubravka Akšamović (urednik)

Avatar Url Mirela Župan (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska - Hrvatska, Pečuh, Mađarska: Pravni fakultet Sveučilišta Pečuh i Pravni fakultet u Osijeku, 2011 (Urednička knjiga)
Župa, M. (ur.) (2011) Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska - Hrvatska. Pečuh, Mađarska, Pravni fakultet Sveučilišta Pečuh i Pravni fakultet u Osijeku.
@book{book, editor = {\v{Z}upa, M.}, year = {2011}, pages = {618}, keywords = {cross-border cooperation}, isbn = {978-963-642-374-2}, title = {Legal aspects of cross-border cooperation: Hungary - Croatia}, keyword = {cross-border cooperation}, publisher = {Pravni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Pe\v{c}uh i Pravni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Pe\v{c}uh, Ma\djarska} }