Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560051

Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad


Bukvić, Valerija
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba profila masnih kiselina u uzorcima majčina mlijeka i hrane za dojenčad
(Comparation of fatty acid profile in human breast milk samples and infant formula)

Autori
Bukvić, Valerija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
41

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Majčino mlijeko; hrana za dojenčad; masne kiseline; plinska kromatografioja
(Breast milk; infant formula; fatty acids; gas chromatography)

Sažetak
Majčino mlijeko je optimalna hrana za novorođenče i smatra se najboljim modelom za razvoj hrane za dojenčad s optimalnom nutritivnom vrijednosti. Lipidi majčina mlijeka predstavljaju glavni izvor energije za dojeno dijete i osiguravaju esencijalne nutrijente. Cilj istraživanja bio je usporediti profil masnih kiselina majčina mlijeka (n=36) i hrane za dojenčad (n=26). Sastav masnih kiselina određen je primjenom plinske kromatografije. Udio ukupnih zasićenih masnih kiselina bio je viši u uzorcima majčina mlijeka nego hrane za dojenčad, a dominantna je bila palmitinska kiselina (16:0). Udio ukupnih jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kisleina bio je niži u uzorcima majčina mlijeka. Linolna kiselina (18:2, ω-6) je zastupljena u sličnom udjelu u hrani za dojenčad i u majčinom mlijeku, dok je α-linolenska kiselina (18:3, ω-3) bila zastupljenija u hrani za dojenčad. Hrana za dojenčad sadrži niži postotak trans-masnih kiselina. Hrani za dojenčad nedostajale su fiziološki važne dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb