Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560032

ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM


Ajredini, Saša
ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
ODREĐIVANJE UGLJIKOHIDRATA U HRANI ZA DOJENČAD HPLC METODOM
(DETERMINATION OF CARBOHYDRATE CONTENT INFANT FORMULAS SAMPLES BY HPLC)

Autori
Ajredini, Saša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
2011

Stranica
39

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
HPLC; Hrana za dojenčad; Ugljikohidrati
(Carbohydrates; HPLC; infant formulas)

Sažetak
U 11 uzoraka hrane za dojenčad odrenivani su ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, laktoza i saharoza). Metoda određivanja je visoko djelotvorna tekućinska kromatografija uz primjenu detektora indeksa loma. Udjel ugljikohidrata u proizvodu kretao se za fruktozu od 0 do 8, 988 g/100 g proizvoda, za glukozu od 0, 345 do 34, 773 g/100 g proizvoda, za laktozu od 32, 878 do 51, 435 g/100 g proizvoda i za saharozu od 0 do 0, 789 g/100 g proizvoda. Podaci dobiveni u ovom istraživanju u skladu su s Pravilnikom, literaturom i podacima navedenim na deklaraciji proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb