Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560015

Utjecaj promjene procesnih parametara tijekom slađenja na topljivost proteina pšenice


Goran Gagula
Utjecaj promjene procesnih parametara tijekom slađenja na topljivost proteina pšenice 2010., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Naslov
Utjecaj promjene procesnih parametara tijekom slađenja na topljivost proteina pšenice
(STUDY ON INFLUENCE OF PROCESS PARAMETERS DURING MALTING ON PROTEIN SOLUBILITY)

Autori
Goran Gagula

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2010

Stranica
53

Mentor
Vinko Krstanović

Ključne riječi
Pšenični slad; topljivi N; odnos TP/SP; postupci mikroslađenja
(Wheat malt; soluble N; TP/SP ratio; micromalting procedures)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj postuka slađenja pri proizvodnji svijetlog pšeničnog slada na udio topljivog N u sladu, odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov indeks). Ispitivani su uzorci osam domaćih pšenica kvalitativne grupe B (krušarice) koje karakterizira povišen udio ukupnog N u zrnu. Uzorci su uzimani tijekom dvije sezone (2008 i 2009). Provedeno je pet postupaka slađenja i to: (A) standardni postupak (kontrola) ; (B) restriktivni postupak s jakim porastom temperature tijekom klijanja ; (C) intenzivni postupak s jakim padom temperatura tijekom klijanja ; (D) umjereno intenzivni postupak s blagim padom temperatura tijekom klijanja ; (E) umjereno restriktivni postupak s blagim porastom temperatura tijekom klijanja. Rezultati pokazuju da umjereno restriktivni postupak slađenja (E) daje najbolje rezultate kako za topljivi N u sladovini tako i za odnos ukupnog N i topljivog N (Kolbachov indeks).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1780691-0538 - Unapređenje zdravstvene sigurnosti u proizvodnji i preradbi žitarica (Vinko Krstanović, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Petar Goran, (13906)