Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka (CROSBI ID 369955)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlahinja, Petra
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka
majčino mlijeko je složena biološka tekućina koja se zbog svog sastava i sadržaja nutrijenata smatra idealnom hranom za dojenčad. masti su posebno važna komponenta mlijeka jer osiguravaju gotovo polovicu njegove energetske vrijednosti, a sastav masnih kiselina od presudne je važnosti za razvoj dojenčeta. Cilj rada bio je odrediti udjele ukupnih masti u uzorcima majčina mlijeka primjenom dvije metoda - metode po Soxhletu i metode po gerberu, te odrediti profil masnih kiselina majčina mlijeka primjenom plinske kromatografije. Rezultati rada pokazali su da je udio ukupnih masti u ispitivanim uzorcima majčina mlijeka nešto veći u usporedbi s rezuiltatima drugih autora. Udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu su s rezultatima iz literature. Trans masne kiseline prisutne su u ispitivanim uzorcima u manjem udjelu u usporedbi s rezultatima iz literature.
Majčino mlijeko; Ukupne masti; Masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Determination of fatty acid profile of breast milk
nije evidentirano
breast milk; total fat; fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
28.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb