Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 560010

Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka


Vlahinja, Petra
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje profila masnih kiselina majčina mlijeka
(Determination of fatty acid profile of breast milk)

Autori
Vlahinja, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Majčino mlijeko; Ukupne masti; Masne kiseline
(Breast milk; total fat; fatty acids)

Sažetak
Majčino mlijeko je složena biološka tekućina koja se zbog svog sastava i sadržaja nutrijenata smatra idealnom hranom za dojenčad. masti su posebno važna komponenta mlijeka jer osiguravaju gotovo polovicu njegove energetske vrijednosti, a sastav masnih kiselina od presudne je važnosti za razvoj dojenčeta. Cilj rada bio je odrediti udjele ukupnih masti u uzorcima majčina mlijeka primjenom dvije metoda - metode po Soxhletu i metode po gerberu, te odrediti profil masnih kiselina majčina mlijeka primjenom plinske kromatografije. Rezultati rada pokazali su da je udio ukupnih masti u ispitivanim uzorcima majčina mlijeka nešto veći u usporedbi s rezuiltatima drugih autora. Udjeli zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina ispitivanih uzoraka u skladu su s rezultatima iz literature. Trans masne kiseline prisutne su u ispitivanim uzorcima u manjem udjelu u usporedbi s rezultatima iz literature.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb