Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana" (CROSBI ID 369954)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grozaj, Krunoslav Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana" / Krstanović, Vinko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Grozaj, Krunoslav

Krstanović, Vinko

hrvatski

Ispitivanje sladarske kakvoće sorte pšenice "Adriana"

Ispitavana su sladarska svojstva domaće konditorske sorte pšenice Andriana za potrebe proizvodnje svijetlog pivarskog slada. Čisto, dorađeno zrno dobiveno od Bc Instituta Zagreb podvrgnuto je pokusnom mikroslađenju po standardnom postupku za mikroslađenja pšenice u cilju proizvodnje pšeničnog svijetlog slada, tijekom dvije uzastopne sezone (2007. i 2008.). Ustanovljavani su polazni pokazatelji kakvoće, pokazatelji kakvoće postupka mikroslađenja (zeleni slad), te gotovog slada. Dobiveni rezultati upućuju na to da ispitivana sorta može poslužiti kao podloga za selekciju sladarske sorte prema svim bitnim pokazateljima kakvoće gotovog slada. Sorta pokazuje lošije vrijednosti za aktivnost -amilaze, ukupnu dijastatsku snagu ali se to ne odražava na pokazatelje konačna prevrelosti, udio -amino N, i udio topljivog N u sladovini. Sorta Adriana se može svrstati u II sladarsku kvalitativnu grupu.

keksarska sorta pšenice; sladarska kakvoća; svijetli pivarski slad

nije evidentirano

engleski

Research on malting properties of wheat variety Adriana

The aim of this work was to investigate malting properties of domestic confectionery wheat variety Adriana for pale malt production. Clean, conditioned grain obtained from Bc Institute Zagreb (10 kg) underwent three different procedures of experimental micromalting (standard malting procedure for beer barley, standard procedure for producing pale malt from wheat and modified procedure). Experiments were conducted during two seasons (2008 and 2009). Initial quality indicators, quality indicators of micromalting procedure (green malt) and quality indicators of malt were determined. Obtained results showed that this variety by all its substantial malt quality indicators (fine and coarse extract, total and soluble proteins, Kolbach index, viscosity, saccharification time, lautering time, and Hortong number) can be used for malting. Adriana showed inferior values for α-amilase activity and diastatic power, but this does not effect the final attenuation indicators such as share of α-amino N and share of soluble N in wort. Wheat cultivar Adriana can be classified into II malting qualitative group.

confectionary wheat; malting quality; pale wheat malt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

08.07.2010.

obranjeno

109:221375

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice