Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 559992

Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.)


Radovanović, Igor
Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.) 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.)
(Effect of Grapevine leafroll associated virus 1 and 3 on ampelographic characteristics of cv. Pošip (Vitis vinifera L.))

Autori
Radovanović, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2010

Stranica
36

Mentor
Maletić, Edi

Ključne riječi
Vinova loza; klonska selekcija; virusi; GLRaV-1; GLRaV-3; Pošip
(Vitis vinifera L.; clonal selection; GLRaV-1; GLRaV-3; Pošip)

Sažetak
Pošip bijeli najznačajnija je bijela sorta podregije Srednje i južna Dalmacija .Najviše je rasprostranjena na otoku Korčuli, u čarskom i smokvičkom polju, gdje najbolje i uspijeva, odnosno daje najvišu kvalitetu. U posljednje vrijeme pokazuje tendenciju širenja i u druga dalmatinska vinogorja pa ga tako sporadično nalazimo na Hvaru, na poluotoku Pelješcu, na Korlatu (Ravni kotari) i na Braču . Rano dozrijevanje omogućuje mu širenje i u manje topla dalmatinska vinogorja. U ovom istraživanju nastojalo se utvrditi utjecaj zaraze GLRaV 1 i 3 na određena morfološka i gospodarski važna svojstva kod sorte Pošip. Utvrđene su određene razlike između bezvirusnih i zaraženih trsova koje je potrebno potvrditi u narednim godinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781844-2758 - Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije (Edi Maletić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb