Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.) (CROSBI ID 369951)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radovanović, Igor Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.) / Maletić, Edi (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Radovanović, Igor

Maletić, Edi

hrvatski

Utjecaj zaraze virusima uvijenosti lista tip 1 i tip 3 na morfološke i gospodarske karakteristike sorte Pošip bijeli (V. vinifera L.)

Pošip bijeli najznačajnija je bijela sorta podregije Srednje i južna Dalmacija .Najviše je rasprostranjena na otoku Korčuli, u čarskom i smokvičkom polju, gdje najbolje i uspijeva, odnosno daje najvišu kvalitetu. U posljednje vrijeme pokazuje tendenciju širenja i u druga dalmatinska vinogorja pa ga tako sporadično nalazimo na Hvaru, na poluotoku Pelješcu, na Korlatu (Ravni kotari) i na Braču . Rano dozrijevanje omogućuje mu širenje i u manje topla dalmatinska vinogorja. U ovom istraživanju nastojalo se utvrditi utjecaj zaraze GLRaV 1 i 3 na određena morfološka i gospodarski važna svojstva kod sorte Pošip. Utvrđene su određene razlike između bezvirusnih i zaraženih trsova koje je potrebno potvrditi u narednim godinama.

vinova loza; klonska selekcija; virusi; GLRaV-1; GLRaV-3; Pošip

nije evidentirano

engleski

Effect of Grapevine leafroll associated virus 1 and 3 on ampelographic characteristics of cv. Pošip (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

Vitis vinifera L.; clonal selection; GLRaV-1; GLRaV-3; Pošip

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

06.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)