Potrošnja ekološke hrane u mediteranskim zemljama (CROSBI ID 369923)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perica, Sabina
Renko, Nataša
Butigan, Ružica
njemački
Potrošnja ekološke hrane u mediteranskim zemljama
U radu su prikazana saznanja o razvoju tržišta i potrošnji ekoloških prehrambenih proizvoda. Poseban osvrt dan je na stanje potrošnje ekoloških prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj. Pregledom relevantne literature identificirane su specifičnosti potrošnje takvih proizvoda u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Turskoj i Portugalu te je na kraju napravljena njihova usporedba. Proučavanjem sekundarnih izvora podataka utvrđeni su glavni razlozi kupovine ekoloških prehrambenih proizvoda u pojednim mediteranskim zemljama, najvažnije prepreke u kupovini, koji je udio potrošača i u kolikoj mjeri je uopće upoznat s osnovnim karakteristikama ekološke hrane. Kao glavni razlozi kupovine ekološke hrane pokazali su se dobrobit za zdravlje te očuvanje okoliša, dok su glavne prepreke nedovoljna informiranost potrošača i još uvijek previsoka cijena takvih proizvoda.
mediteranske zemlje; ekološka poljoprivreda; ekološki prehrambeni proizvodi; potrošnja
nije evidentirano
engleski
Consumption of organic food in Mediterranean countries
nije evidentirano
Mediterranean countries; organic agriculture; organic food products; consumption
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
28.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet, Zagreb
Zagreb