Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 559457

«Je li Karl Marx imao pravo?» - Mardešićeva kritika hrvatskoga postkumunističkog društva i Crkve u njemu -


Markešić, Ivan
«Je li Karl Marx imao pravo?» - Mardešićeva kritika hrvatskoga postkumunističkog društva i Crkve u njemu - // Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, IX (2011), 2; 391-401 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 559457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
«Je li Karl Marx imao pravo?» - Mardešićeva kritika hrvatskoga postkumunističkog društva i Crkve u njemu -
(./.)

Autori
Markešić, Ivan

Izvornik
Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja (1334-2312) IX (2011), 2; 391-401

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Željko Mardešić; Karl Marx; kršćanstvo; Katolička Crkva; kapitalizam; hrvatsko društvo
(Željko Mardešić; Karl Marx; Christianity; Catholic Church; capitalism; croatian society)

Sažetak
Mnogima će zasmetati dovođenje Željka Mardešića u bilo kakvu svezu s Karlom Marxom, ili pak s marksizam. Međutim, čitajući pozornije Mardešićeve tekstove sasvim zorno se pokazuje njegovo temeljito poznavanje Marxa i njegova djela, ali isto tako i marksizma i njegovih «zloćudnih ostvarenja u brojnim komunističkim poretcima jučerašnjice» (Mardešić, 2005:18), pa tako i u poretku zemlje u kojoj je živio. U svojim kritičkim (na)govorima o negativnim pojavama u hrvatskome društvu početkom devedesetih godina i o nesnalaženju Katoličke crkve u tome razdoblju «natjerali» su Mardešića zaključiti da katolički vjernici, koji su u tome vremenu imali, između ostaloga, većinu u Saboru, vlast u medijima i potporu Crkve, nisu uspjeli demantirati postavku K. Marxa «o zlu društvu», dakle, katolički vjernici zbog «opijenosti vlašću» nisu uspjeli u tome, ali ni u ovome vremenu izvršiti kritiku postojećih društvenih odnosa u hrvatskome društvu, koje se tada, kako sam Mardešić navodi, a što je danas posebno vidljivo, «spustilo ispod razine društva koje mu je prethodilo». Svojim upozorenjem hrvatskim katolicima da se najvažnija pogreška marksizma nije sastojala u tome što je «otkrio nepravedni ustroj društva» i da ga zbog toga ne treba kritizirati već slijediti, nego u tome što je marksizam vjerovao «da se zlim sredstvima može postići dobra budućnost (Mardešić, 2005:19). Autor se u ovome radu bavi Mardešićevom analizom suvremenoga hrvatskog društva, s posebnim osvrtom na njegovu analizu uloge Katoličke crkve, odnosno vjernika katolika u uvođenju u hrvatsko društvo novoga duha «pravednosti, slobode, pomirenja, solidarnosti i obrane siromašnih». U toj analizi autor polazi sa stajališta da je Mardešić svojom analizom postojećega hrvatskog društva i analizom uloge (funkcije) religijskih organizacija (Katoličke crkve, ponajprije) u tome društvu, želio poručiti da ni vjernici, posebice kršćani katolici, neće moći «postići dobru budućnost» ne budu li osuđivali nepravdu, zloporabu vlasti, ne budu li ustajali u obranu zlostavljanih (starih i djece), ne budu li ustajali u korist zapostavljenih i onih koji su na rubu društva. Moglo bi se slijedom toga zaključiti, smatra autor, da kršćanstvo, (p)ostane li ideologija bogatih, čeka ista sudbina kao i marksizam.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
194-0000000-3411 - Religijski, nacionalni i politički identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini (Markešić, Ivan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Markešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Markešić, Ivan
«Je li Karl Marx imao pravo?» - Mardešićeva kritika hrvatskoga postkumunističkog društva i Crkve u njemu - // Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, IX (2011), 2; 391-401 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Markešić, I. (2011) «Je li Karl Marx imao pravo?» - Mardešićeva kritika hrvatskoga postkumunističkog društva i Crkve u njemu -. Nova prisutnost : časopis za intelektualna i duhovna pitanja, IX (2), 391-401.
@article{article, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2011}, pages = {391-401}, keywords = {\v{Z}eljko Marde\v{s}i\'{c}, Karl Marx, kr\v{s}\'{c}anstvo, Katoli\v{c}ka Crkva, kapitalizam, hrvatsko dru\v{s}tvo}, journal = {Nova prisutnost : \v{c}asopis za intelektualna i duhovna pitanja}, volume = {IX}, number = {2}, issn = {1334-2312}, title = {«Je li Karl Marx imao pravo?» - Marde\v{s}i\'{c}eva kritika hrvatskoga postkumunisti\v{c}kog dru\v{s}tva i Crkve u njemu -}, keyword = {\v{Z}eljko Marde\v{s}i\'{c}, Karl Marx, kr\v{s}\'{c}anstvo, Katoli\v{c}ka Crkva, kapitalizam, hrvatsko dru\v{s}tvo} }
@article{article, author = {Marke\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2011}, pages = {391-401}, keywords = {\v{Z}eljko Marde\v{s}i\'{c}, Karl Marx, Christianity, Catholic Church, capitalism, croatian society}, journal = {Nova prisutnost : \v{c}asopis za intelektualna i duhovna pitanja}, volume = {IX}, number = {2}, issn = {1334-2312}, title = {./.}, keyword = {\v{Z}eljko Marde\v{s}i\'{c}, Karl Marx, Christianity, Catholic Church, capitalism, croatian society} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font