Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 5593

Promjene raspodjele ozona u atmosferi


Lisac, Inga
Promjene raspodjele ozona u atmosferi // Ekološke monografije 7: Kornati - priopćenja sa simpozija / Meštrov, M., Durbešić, P., Kerovec, M. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko ekološko društvo, Ministarstvo kulture, Nacionalni park, 1996. str. 139-149 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Promjene raspodjele ozona u atmosferi
(Changes in the atmospheric ozone distribution)

Autori
Lisac, Inga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Ekološke monografije 7: Kornati - priopćenja sa simpozija / Meštrov, M., Durbešić, P., Kerovec, M. - Zagreb : Hrvatsko ekološko društvo, Ministarstvo kulture, Nacionalni park, 1996, 139-149

Skup
Simpozij "Prirodna podloga, zaštita, društveno i gospodarsko valoriziranje"

Mjesto i datum
Murter, Tisno, Kornati, Šibenik, Hrvatska, 2.-7. 10.1995

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Atmosferski ozon; ozonska rupa; ozonosfera; UV-zračenje
(Atmospheric ozone; ozone hole; ozonosphere; UV-radiation)

Sažetak
Prostorni i vremenski poremećaji u raspodjeli atmosferskog ozona postaju sve izrazitiji, naročito u zadnje dvije dekade. ti poremećaji su dvojaki i očituju se u opadanju količine ozona u stratosferi i njenom porastu u troposferi. Obje pojave izazvane su antropogeno, a utvrđeno je mjerenjima ili procjenom da imaju ili mogu imati negativne učinke u raznim aspektima života na Zemlji. U glavnim crtama se opisuje raspodjela atmosferskog ozona u neporemećenim uvjetima. Daje se nadalje pregled novih znanstvenih spoznaja o poremećajima u toj raspodjeli prema rezultatima iz literature i sadašnjem službenom stanovištu SMO, s posebnim osvrtom na zemljopisni pojas unutar kojeg se nalazi Hrvatska. Dan je pregled dosadašnjih istraživanja atmosferskog ozona u Hrvatskoj. Ukazano je na nedostatak podataka i na potrebu uvođenja mjerenja ukupnog ozona i UVB-zračenja u kontinentalnom i obalnom području Hrvatske radi pravodobnog uključivanja u međunarodne programe vezane uz ovu znanstvenu temu, koja je aktuelna i bitna s raznih aspekata života na Zemlji i kao takva je interdisciplinarna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119299

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Inga Lisac, (26034)