Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca (CROSBI ID 332594)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Kalit, Samir
Lukač-Havranek, Jasmina
njemački
Somatske stanice i njihov utjecaj na proivzodnju i zrenje sira Podravca
Istražen je utjecaj somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u proizvodnji sira Podravca. Također je istražena uloga plazmina u proteolizi tijekom zrenja sira i povezanost koncentracije plazmina i broja somatskih stanica u mlijeku. Utvrđen je nepovoljan utjecaj povećanog broja somatskih stanica na kemijski sastav, randman, iskoristivost masti i proteina u tehnologiji sira Podravca. Proteoliza tijekom zrenja pokazala je da je plazmin važan enzim tijeko zrenja sira Podravca, a tretiranje mlijeka za sirenje urokinazom povećalo je WSN/TN (P=0, 07). Postotak gama- kazeina je signifikantno povećan u mlijeku (više od 500 000 somatskih stanica/ml) tretiranog urokinazom (P<0, 05). Aktivnost plazminogena/plazmina je povećana tijekom zrenja sira proizvedenog od mlijeka s visokim brojem somatskih stanica kao rezultat povećanja koncentracije plazminogena/plazmina u mlijeku sa visokim brojem somatskih stanica.
somatske stanice; tehnologija; zrenje; sir Podravec
nije evidentirano
engleski
Somatic cells and their influence on production and ripening of Podravec cheese
nije evidentirano
somatic cells; technology; ripening; Podravec cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
95
16.07.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb