Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 558893

Usporedba dvije metode određivanja starosti srneće divljači


Dumić, Tomislav
Usporedba dvije metode određivanja starosti srneće divljači 2010., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


Naslov
Usporedba dvije metode određivanja starosti srneće divljači
(Comparison of two methods for determining age in roe deer)

Autori
Dumić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
04.11

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Florijančić, Tihomir

Ključne riječi
Dob; determinacija; srna obična; zubi
(Age; determination; roe deer; teeth)

Sažetak
U radu je uspoređena metoda određivanja starosti temeljena na istrošenosti stalnih zubi sa metodom određivanja starosti temeljenoj na brojanju godišnjih naslaga zubnog cementa u prvom stalnom donjem kutnjaku (M1). Analizom je obuhvaćena 141 mandibula srneće divljači iz tri različite županije u Republici Hrvatskoj. Uz te dvije metode mjerene su i tri kraniometrijske značajke mandibule ; dužina diasteme, dužina zubnog reda i ukupna dužina mandibule za koje se u istraživanju dokazalo da, iako su neke od njih u pozitivnoj korelaciji s godinama starosti ipak nisu dovoljne za samostalno određivanje dobi. Prateći obrazac rasta i izmjene mliječnih zubi dob se može točno odrediti za jedinke do četrnaest mjeseci starosti, a istrošenost stalnog zubala se pokazala kao dobra terenska metoda ali samo za okvirno određivanje starosti dok se analiza godišnjih naslaga zubnog cementa pokazala kao točna i pouzdana metoda određivanja starosti srneće divljači. Rezultati pokazuju kako se primjenom prve metode starost pogrešno odredi u preko 50 % slučajeva i to uglavnom precijeni za jednu do tri godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Tihomir Florijančić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Tomislav Dumić, (343290)