Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 558633

Prilog istraživanju arhivske građe o Franu Krsti Frankopanu – l'Archivio Frangipane, Joannis


Doimo Frangipane; Saša Potočnjak
Prilog istraživanju arhivske građe o Franu Krsti Frankopanu – l'Archivio Frangipane, Joannis // Fluminensia : časopis za filološka istraživanja, 22 (2010), 1; 45-65 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Prilog istraživanju arhivske građe o Franu Krsti Frankopanu – l'Archivio Frangipane, Joannis
(Contribution to the study of archival materials about Fran Krsto Frankopan – l'Archivio Frangipane, Joannis)

Autori
Doimo Frangipane ; Saša Potočnjak

Izvornik
Fluminensia : časopis za filološka istraživanja (0353-4642) 22 (2010), 1; 45-65

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arhivi; autografi; Fran Krsto Frankopan; Friuli; historiografija; Orfeo Frankopan; Urota zrinsko-frankopanska.
(Archives; autographs Fran Krsto Frankopan; Friuli (Furlanija); historiography; Orfeo Frankopan; Zrinski-Frankopan conspiracy)

Sažetak
Uzletu bio(biblio)grafskih priloga domaće historiografije o Fran Krstinom životu i radu pogodovalo je nacionalno značenja Urote čiji je bio sudionik, njezin europski kontekst i položaj s obzirom na potencijalni savez s Turcima kao i razmještaj ostalih državno-političkih aktera u 17. stoljeću. Historiografski prilozi ističu povijesni status njegova obiteljskoga imena, problematiziraju genealoška pitanja, u širem smislu podrijetla obitelji (rimski, hrvatski, friulski, moliški Frankopani), dotiču se Fran Krstinih veza s rimskom obitelji Barberini, njegova rimskoga nasljedstva i titule markiza od Nemija. Tijekom jednog stoljeća istraživanja pronađeno je četrdeset Fran Krstinih autografa što je u odnosu na cjelokupnu urotničku dokumentaciju zanemariv broj. Iako su istraživani i hrvatski i veći europski arhivi, istraživači su gotovo previdjeli građu u privatnom arhivu friulske obitelji Frankopan, što je posljedično dovelo do genealoških nesporazuma (Orfeo Frankopan), kulturalno-literarnih (Fran Krstina orijentacija prema sjeveroistočnoj Italiji) i arhivističkih (fond arhiva Frangipane, Joannis).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2263053-0901 - Franjevačka književna i književnojezična baština Istre i kvarnerskoga područja (Ines Srdoč-Konestra, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)