Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Botaničko i zemjlopisno podrijetlo meda (CROSBI ID 582525)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija ; Biliškov Nikola Botaničko i zemjlopisno podrijetlo meda // Prva nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda / Vladimir Mićović, Dražen Lušić (ur.). Opatija: Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, 2011. str. 19-24

Podaci o odgovornosti

Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija ; Biliškov Nikola

hrvatski

Botaničko i zemjlopisno podrijetlo meda

Udio se nektara ili medljike (medne rose) pojedinih biljnih vrsta u medu mijenja ovisno o tipu vegetacije, zatim razdoblju cvatnje biljnih vrsta ili proizvodnji medljike od strane kukca, kao i vremenu kad je pčelar proizveo med. Stoga je za utvrđivanje botaničkog podrijetla meda uz melisopalinološku potrebno provesti senzorsku i neke od fizikalno-kemijskih analiza jer je samo na osnovu skupnog rezultata ovih analiza moguće donijeti ispravnu odluku. Drugi razlog korištenja melisopalinologije je određivanje zemljopisnog podrijetla meda. U različitim su zemljopisnim područjima zastupljene i različite biljne asocijacije koje su posljedica klimatskih razlika. U svakom se medu uz glavnu biljnu vrstu javlja pelud i pratećih biljnih vrsta. Utvrđivanje se zemljopisnog podrijetla temelji na prisutnosti kombinacija peludnih zrnaca tipičnih za određeno područje. Zahvaljujući svojim klimatskim raznolikostima, Hrvatska ima veliki potencijal za proizvodnju specifičnih vrsta meda. Različitosti koje imamo u klimazonalnom i biocenološkom rasporedu predstavljaju jedinstveno nacionalno bogatstvo koje se rijetko može naći u Europi. Jasno je da se razlike među različitim vrstama meda ne svode tek na njihova senzorska i fizikalno-kemijska svojstva te na botaničko podrijetlo (peludni spektar). Jedna od metoda koje daju informaciju o ukupnom kemijskom sastavu bilo kakvog uzorka jest infracrvena spektroskopija (IR). Iako je s eksperimentalnog stajališta ta metoda vrlo jednostavna i nezahtjevna, tek je prije nekoliko godina prepoznata kao vrlo učinkovita za analizu meda. Preliminarna analiza glavnih komponenata 133 uzoraka različitih vrsta meda (bagremov, kestenov, lipov, kaduljin, vrijesov, ružmarinov, med od lavande i mandarine, te multiflorni) s različitih područja Hrvatske pokazuje vrlo pouzdano grupiranje analiziranih uzoraka prema botaničkom podrijetlu.

med; botaničko i zemljopisno podrijeto; infracrvena spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Botanical and geographical origin of honey

nije evidentirano

honey; botanical end geographical origin; infrared spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

19-24.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prva nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda

Vladimir Mićović, Dražen Lušić

Opatija: Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci

978-953-6384-74-7

Podaci o skupu

Prva nacionalna konferencija o strategiji vrednovanja kakvoće meda

predavanje

08.04.2011-08.04.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)